středa 4. května 2016

Berlin #1: Co vše musíte vidět


Poslední dubnový víkend jsme se domluvily s blogerkou Pájou z Betty and Co. a naší společnou kamarádkou Helenkou a vyrazily na menší dámskou jízdu do Berlína.

Vyjely jsme v pátek dopoledne, hned poté, co jsme se sešly v bistru Famagusta, daly ranní kávu a zásobily se jídlem a také cupcaky (cukr na cestu je potřeba). Cesta je autem z Prahy dlouhá cca 350 km a my stály za necelé 4 hodiny před ubytováním v Berlíně. Vybraly jsme si přes Airbnb byt nedaleko Kurfürstendamm. Ten sice na šikovných fotkách vypadal asi tak třikrát větší, než ve skutečnosti, ale nakonec jsme byly spokojené. Daly jsme si večeři, prošly se po Kurfürstendamm a šly na kutě. Další den nás čekal náročný program.

Vzhledem k tomu, že jsme byly v Berlíně vlastně jen na skok, chtěly jsme toho vidět za jeden den strašně moc. Nakonec měla Helča výborný nápad a v sobotu jsme si koupily jízdenky do okružního výletního autobusu. Obvykle tyto atrakce nemám moc ráda, ale z autobusu je možnost na kterékoliv zastávce vystoupit, prohlédnout si památku/zajímavost a pak zas naskočit a přesunout se dále. Stojí 12 EUR a přesto, že je dražší, než třeba metro (jedna jízda stojí 2,70 EUR), za celý den nám to ušetřilo docela dost kilometrů v nohách. Koupila jsem si Starbucks Chai Latté, nasadila sluchátka s audio průvodcem a kochala se výhledem. Kýč jak bič :-D



Tour začala u všech možných světových ambasád, projely jsme kolem Potsdamer Platz, Národní knihovny.. No, nepočítejte, že byste z autobusu něco rozumného vyfotili, buď tam budete mít kus okna či střechy autobusu, nebo to prostě nestihnete. Poprvé jsme vystoupily na Check Point Charlie, tedy u bývalé hranice mezi východním a západním Berlínem, kde je malá open air výstava a kousek bývalé zdi. U ní jsme se jako dychtivé turistky nechaly zvěčnit, bohužel však bez noh :-)



Odtud jsme se pak pěšky přesunuly k výstavě o holocaustu Topographie Des Terrors. Po cestě jsme potkaly i krásně pomalovaný trabant, další symbol Berlína a minuly jeho muzeum. Můžete si zde dokonce jeden půjčit a projet s ním město. Já to radši neriskovala, chudák trabant by se nemusel dožít večera.



Po zhlédnutí výstavy jsme opět naskočily do autobusu a už mířily k Berlínskému dómu, který patří mezi dominanty města. Byl dokončen a otevřen v roce 1905 a vstupenka dovnitř nás stála 7 EUR. Součástí je i výstava, prohlídka krypt a další, ale my bohužel neměly tolik času. Starší památky prostě v Berlíně moc nenajdete, je poznamenán válkou a je to v podstatě nové, mladé město se širokými, čistými bulváry a velkým kulturním vyžitím. Lidi zde jsou poměrně bezstarostní a nikdo třeba neřeší, co za model máte zrovna na sobě (na rozdíl od nás) či jestli se vodíte za ruku s holkou nebo klukem (my se teda za ruku nevodily, abyste si nemysleli). Kousek od dómu jsme u řeky narazily na trh s uměleckým zbožím. Bylo natolik umělecké, že jsme nic nepořídily, ale daly si aspoň párek :-)



Opět jsme nasedly do autobusu a už uháněly směrem k poslední zastávce, Braniborské bráně a památníku holocaustu Holocaust Memorial. Když jsem tu byla minule s rodinou, Neli byla ještě malá a já měla problém ji mezi těmi kvádry neztratit. Tentokrát jsme si to mohly s Pájou v klidu projít. Atmosféra se nedá vyjádřit slovně, je to prostě silné místo. Člověka donutí přemýšlet o tom, jaké má štěstí, že žije teď a tady a veškeré každodenní problémy se mu zdají najednou úplně banální. Doporučuju chvíli se zdržet, vnímat to místo a třeba i popřemýšlet. Některé turisty, kteří si z památníku občas udělají skokanské můstky a natáčejí youtube videa, si musíte odmyslet.. 



Druhý den, v neděli, jsme se ještě vydaly mrknout na East Side Gallery, tedy nejdelší zachovalou část Berlínské zdi, která je pomalovaná umělci z nejrůznějších koutů světa. Dojely jsme tam autem a parkovaly hned podél zdi, takže jsme neztratily ani minutu času hledáním (ať žije autonavigace). Když jsme u těch aut, pokud se chystáte do Berlína, nezapomeňte si vyřídit ekologickou plaketu na auto. Já ji jako správná blondýna zapomněla a pak měla celou dobu stažené půlky, abychom nedostaly pokutu..


Toť vše, co jsme z památek a zajímavostí viděly. Myslím, že je to základ, který určitě stojí za to, pokud se do Berlína chystáte. O jídle a nákupech zase příště!

Lucka
SHARE:

2 komentáře

Blog Design Created by pipdig