neděle 29. května 2016

Jak jsem si užila Kodaň


Když mi jedna z mých nejlepších kamarádek Lenka nabídla, že bych s ní mohla jet na pár dnů do Kodaně (ona jela pracovně, já odpočinkově), neváhala jsem ani minutu. V Kodani jsem nikdy nebyla a ani pořádně nevěděla, co od ní čekat. Představa být pár dnů bez všedních (dost stereotypních) povinností se zdála být víc než lákavá. A tak jsem nadšeně koupila letenku. Jenže čím víc se blížil odjezd, tím víc jsem se bála. Nechat tu děti, být bez nich, letět letadlem.. Mám za svůj život nalítáno docela dost kilometrů, řekla bych, ale tohle bylo poprvé, kdy jsem měla z cca 80min letu přímo hrůzu. Už v tom prostě nejsem sama, nesmí se mi nic stát, musím se v pořádku vrátit, mám zodpovědnost za svou milovanou rodinu. No, upřímně, měla jsem stažené půlky :-D

No nic, jsem v pořádku zpátky! Takže teď k té Kodani!! Předčila veškeré moje očekávání (moc velké jsem teda popravdě neměla). Je to krásné město s milou atmosférou, trochu připomínající Amsterdam. Po příletu (do centra se vlakem dostanete za cca 15 minut a 36 DKK) jsme se ubytovaly v Danhostel. Pokud hledáte levnější ubytování (v Kodani je jinak dost draze) a nevadí Vám si povléct postel, tak vřele doporučuju. Už jen kvůli tomu výhledu, který je prostě parádní.


První den jsem strávila ve městě po nákupech (o tom příště) a večer jsme poseděly v příjemné restauraci Rizraz a daly si úžasnou cibulačku a nabraly trochu té zdravé stravy ze salátového baru (moc velký nebyl, ale za celkem dobrou cenu).


Druhý den, tedy v úterý, jsem se vydala prozkoumat město. Tedy hned potom, co jsem si dala úžasný brunch v kavárně Oscar na náměstí u radnice. Když teď koukám na jejich stránky, zjišťuju, že se jedná o gay kavárnu.. A já si říkala, že tam sedí tolik kamarádů nad kávou :-D Nicméně je to fakt super místo!


Hrozně se mi líbí, že v Kodani téměř všichni jezdí na kole. A tak jsem se rozhodla, že se přidám a poznám tak město zase trošku jinak a hlavně i rychleji. Martin by ze mě měl radost :-D Sice žádný SPD a ani helma, ale byl to vážně skvělý nápad! Určitě zkuste, když se tam někdy ocitnete! Dá se půjčit u většiny hotelů, v pár půjčovnách ve městě nebo přímo na ulici City bike (ten je teda bez košíku na kabelku, holky :-). Stojí cca 100 DKK na den.

Cestu jsem začala v centru u velkého zábavního parku Tivoli. Dovnitř jsem se bohužel nedostala, musela bych koupit vstupenku a zrovna jsem neměla náladu povozit se na horské dráze :-D Ale pro děti to určitě bude bezva místo (skrze plot se mi to tak zdálo).


Pokračovala jsem ke královskému paláci Amalienborg, kde sídlí dánská královská rodina. No, udělala jsem pár fotek, mrkli jsme na sebe s hradní stráží a jela jsem dál (jinými slovy Pražský hrad je Pražský hrad). Kousek od paláce se nachází Frederiks Kirke, dle mého nejhezčí kostel v Kodani (tedy z toho, co jsem viděla), určitě stojí za to jít dovnitř a chvíli se pokochat.


Hned poté jsem si to už namířila k prý nejfotografovanější slečně na světě, tedy k malé mořské víle (The Little Mermaid). Největší kodaňská atrakce je z roku 1913 a jedná se o obyčejnou sochu víly (v cca životní velikosti), sedící na kameni u kodaňského pobřeží. Všichni mě varovali, že budu zklamaná, tak jsem tam šla bez jakýchkoliv očekávání a zase tak špatná není :-) Jen mé fotografické schopnosti nějak neumožnily vyfotit ji líp (tedy bez černého fleku místo tváře), ale tak aspoň jsem z fotky uřízla ty davy japonských turistů, kteří pořizovali selfíčka.


Odsud jsem se vydala ještě mrknout na Kastellet (vojenská pevnost v parku hned u malé mořské víly) a pak si udělala okruh ještě kolem Národní galerie a zámku Rosenborg (na fotce). V něm se nachází dánské korunovační klenoty, šperky i královský koberec. Vstup do areálu byl bohužel bez kola, tak zas někdy příště :-) 


No a nakonec mého putování jsem se projela po umělém ostrově v sousedství Kodaně s názvem Christianshavn. A tam se mi líbilo, poseděla jsem u břehu, dala si svačinu v místním pekařství a koukala na okolní život. Prostě paráda!


Na večeři jsem se pak vydala do oblasti Nyhavn, tedy do bývalého přístavu, kde to žije, asi jako v Praze na Staromáku. Roztomilé kodaňské barevné domečky, spousta restaurací, kaváren a na vodě zakotvené lodě. Parádní atmosféra, jedno z nejhezčích míst! Objednala jsem si smørrebrød, tedy typické dánské obložené chleby. No, slečna servírka mě ujišťovala, že se jedná o hlavní chod.. Já jsem se nad těmi jednohubkami za cca čtyři stovky trošku zasmála :-) 


Třetí den, tedy v den odjezdu, jsem se ještě stihla (samozřejmě na kole) vrátit do Nyhavnu a zaplatit si za cca 80 DKK výlet lodí po pobřeží a Christianshavnu. Tak jsem si tak seděla na loďce (slunce mi teda dost pražilo na hlavu), kochala se výhledem na všechny možné i nemožné památky (většinu z nich jsem už viděla) a přemýšlela, jak je na světě krásně (ne, neměla jsem úžeh :-).

  
Po plavbě jsem si ještě odskočila do Christiansborgu, bývalé královské rezidence a současného sídla dánského parlamentu, kde se ve věži nachází parádní vyhlídka na město. A protože mi dost vyhládlo, jela jsem si do města do kavárny Norden spravit chuť a dát si znovu smørrebrød, tentoktát v trošku větší porci (taky za skoro 200 DKK).


A zazvonil zvonec a mé kodaňské pohádky je konec :-D Byly to skvělé 3 dny, za které děkuji mojí nejmilejší Leničce a samozřejmě taky mé tchýni a Martinovi, kteří se v době mé nepřítomnosti vzorně starali o smraďochy :-) Upřímně, dost se mi stýskalo, ale občas je fajn na chvíli vypustit myšlenky jako kde má Nelča ponožky, nebo jestli už Hugo kadil nebo ne :-) Jestli máte někdy možnost alespoň na chvilku změnit klima (ať už v Kodani nebo v sousedním městě), udělejte to. Člověk se pak plný energie zase strašně rád vrací domů!

Byli jste někdy v Kodani? Nebo které město Vás láká? Odjeli byste od dětí?

Lucka

SHARE:

19 komentářů

  1. Odpovědi
    1. Děkuju moc!! A to fotil náhodný kolemjdoucí :-D

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Děkuju moc, Terko!! No zatím se s foťákem teprve učím, takže snad to bude časem ještě lepší :-)

      Vymazat
  3. super článek krásné fotky, úplně jsem se zasnila a prožila to s tebou :) ja musím ještě s odloučením od prcků ještě chvilku počkat. Myslím, že je super, žes využila tu možnost na chvilku vypnout, těším se na članek co sis pěkného pořídila kromě Elsa šatů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Utunko, děkuju moc!! Ještě to máš brzo, ale uteče to a pak si to parádně užiješ/užijete!! Já jsem teprve před měsícem přestala kojit, těsně před cestou do Berlína :-) Do té doby jsem se od nich taky nehnula..

      Vymazat
  4. Hezký článek a s odpočinkem od dětí souhlasím 😊 Mě takhle čeká na podzim cesta do Londýna tak jsem zvědavá,těším se a zároveň bojím (no však víš) ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Verčo! A Londýn je parádní, mám to tam strašně moc ráda, takže to v dobrém závidím :-) Užiješ si to, bude to super! Se strachem je totiž potřeba bojovat :-)

      Vymazat
    2. Těším se,ještě jsem tam nebyla... Ale už to vidím jak se mi bude stýskat a budu přemýšlet jestli je doma vše ok ... 😀 Ale jak píšeš,je to třeba ... 😉

      Vymazat
    3. Jo a za londýnské tipy budu moc ráda ... ☺

      Vymazat
    4. Věř mi, že doma je to vždy víc v pohodě, když tam nejsem :-D Děti najednou v noci spí, hezky jí, nezlobí.. Tak to mi připomeň klidně a napíšu třeba do mailu, co budu o Londýně vědět :-)

      Vymazat
  5. Luci pises články jako profík. ..tak lehce a ctive. Proste je vidět že netlacis na pilu a nesnazis se byt ta super blogerka či co.Citim z nich pohodu a uplne me sedi k mym odpočinkovým chvilka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy! Tak to mám velkou radost! Přesně to bych totiž ráda, na nic si nehrát, psát věci tak, jak jsou a aby články zpříjemnily volné chvilky :-) Děkuju moc a budu na tom dál pracovat :-)

      Vymazat
  6. Ahoj Luci :)
    Krásně si Kodaň popsala .) Ohledně doplňků do domu, tak celá Skandinávie je k nezaplacení. Je to ráj, kam se každá peněženka bojí :D Dánsko i severské země mám projeté na motorce, takže je to trochu jiný zážitek, méně měst, více přírody, ale je to nevyčerpatelná část Evropy. a k odjezdu bez dětí, můžeš být v klidu. Já jsem třeba máma Herodes, protože jsem svoji holčičku nechala v půl roce kvůli 4dennímu běžkování v jizerkách a v 10 měsících na 8 dní kvůli dovolená na Madeiře. Jenže já bych se jinak zbláznila, miluju ji, ale potřebuju být i bez ní... a myslím, že není důvod si to vyčítat.
    Píšeš krásně! Jen tak dál ,)
    @tearunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, moc děkuju! Tohle byla moje první cesta na sever a doufám, že ne poslední.. A projet to na motorce, jedno velké WOW! Kdybych si mohla tak na 3 týdny udělat dovolenou z mojí "dovolené", jedu hned :-) Jen já a Martin, jako za "starých" časů :-D Strašně se mi líbí skandinávský design, móda.. Tolik mých oblíbených značek jsem nikdy neviděla takto pohromadě O:-) A odpočinku fandím, člověk trochu vydechne a znovu si připomene, že by ten svůj každodenní stereotyp s dětmi vlastně za nic na světě nevyměnil :-) A na Madeiře muselo být krásně!!!

      Vymazat
  7. Super článok :-) Veľmi ma nabudil. Nedávno ma sestra lamala nech s nou idem na pár dni na vylet a ja ze bez Adamka? No teraz to trošku ľutujem a nabudúce pôjdem do toho :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelituj, udělala jsi to tak, jak jsi to v dané chvíli cítila :-) A určitě bude ještě řada příležitostí, kam se vydat! Třeba hned příště a pak si to užiješ na 100% :-) Člověk trošku dobije baterky a je to fajn!

      Vymazat
  8. Ahoj.. nebo snad raději dobrý den.. :)
    moc hezky a čtivě píšete, ráda jsem si přečetla všechny příspěvky a zhodnotila je jako velmi povedené.. :)
    A teď k cestování, mám dvě malé děti (2,5 a 8měsíců) a nejsem ta úzkostná matka, co nemůže být den bez dětí.. naopak, syn chodí od 2 let do školky a já si užívám doma klidu se (zatím) nenáročným miminem..
    Už v jeho roce jsme s manželem na pár dní odjeli do Říma, min rok zase do Budapešti.. jezdila bych ovšem daleko častěji, kdyby nám měl (a chtěl) kdo hlídat.. Naprosto zbožňuju eurovíkendy, válení u moře mi nic neříká.. ten cvrkot velkoměst, to je slast! :) Často vzpomínám na období před dětmi a čas strávený třeba v NY - tam bych se ještě jednou chtěla podívat.. tak snad až děti povyrostou..
    Jinak Kodaň nádherná, další město, kam se těšit.. v září letíme do Amstrdamu a já se nemůžu dočkat! :)
    Ať se daří, jste moc sympatická a milá! :)
    S pozdravem Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Klárko, klidně mi tykejte :-) Děkuju moc za milé řádky, udělaly mi radost O:-) My jsme byli s mužem zatím jednou sami pryč (tehdy byla na světě jen Neli a měla 1,5 roku), a to na 5 dnů v NY. První den mi bylo děsně smutno, ale pak jsem si to užila na maximum. Zdaleka jsem neměla takový strach, jako teď, a to jsme byli mnohem dál.. Nevím čím to, možná proto, že jsme na ten strach byli dva, nebo jak jsem překročila třicítku jsem nějaká víc zodpovědná (nebo víc posera), nebo jsou ty děti už dvě, nevím :-D Ale tento typ strachu jsem zažila takto poprvé :-( Pro výlet bez dětí jsem ale všema deseti, někdy je to fakt potřeba.. Bavit se s mužem i o něčem jiném než o dětech a kdo koupí rohlíky, být víc manželé než rodiče :-D

      Jinak taky miluju poznávání nových měst a když k moři, tak nejlíp cestovat a poznat více míst, nevydržíme sedět sami na pláži :-) Naším snem je procestovat Bali nebo Filipíny, láká nás i Mexiko..Naštěstí máme hodnou a ochotnou tchýni, která nám pohlídá, tak třeba jednou? O:-)

      Jo a Neli taky chodí do školky, sice je často víc doma, než tam, ale je to jediný čas, kdy můžu doma aspoň trochu něco udělat či pracovat :-)

      Amsterdam si moc užijte, byla jsem tam jednou a před odjezdem chytla střevní chřipku, takže si z města moc nepamatuju O:-) O důvod víc se tam ještě někdy vydat :-)

      Mějte se krásně a ještě jednou díky!

      Vymazat

Blog Design Created by pipdig