neděle 25. září 2016

Jak si užít Toskánsko s dětmi


Když se řekne Toskánsko, představím si hned kamenný dům stojící uprostřed vinic, bazén, ve kterém se odráží sluneční paprsky, dobré víno v orosené skleničce a těžká romantika při zapadajícím slunci. Tak nějak jsem si vybájila naši dovolenou, když můj muž poprvé vyslovil nápad zvaný Toskánsko.
Jenže, moment, my vlastně máme děti :-D. Bylo mi vysvětleno, že dětem bude líp u moře, hrabající se v písku :-D. Takže změna! Vůbec jsem netušila, že se do Toskánska jezdí i k moři a byla jsem připravena na to, že to prostě bude dovolená ve stylu Bibione..Ale! Překvapilo mě to hned v několika věcech, jak se dočtete níže..

Odjezd jsme měli poměrně dramatický, protože Hugoušek dva dny před odletem onemocněl. Klasika, navíc v pátek odpoledne, kdy naše doktorka neordinuje. Takže jsme víkend strávili po pohotovostech, nakonec vyfasovali antibiotika a byli dvakrát ujištěni, že pokud nebude teplotovat, můžeme s ním jet, jen celou dovolenou stráví v klidu a ve stínu, nejlépe na hotelu. Bylo mi to hrozně líto, dost jsme o tom přemýšleli, jestli jet nebo ne, ale nakonec jsme to "riskli". Měli jsme komfort toho, že babička s dědou jeli s námi a navíc autem, takže jsme na místě mohli být mobilní a v případě jakýchkoliv problémů se rychle dostat k pomoci. Nic takového ale naštěstí nebylo třeba. Mořský vzduch mu evidentně prospěl a vracel se domů zcela zdráv.

Letěli jsme z Prahy do Říma a zpátky pak jakýmsi pidi vrtuláčkem z Pisy :-D Oba lety děti zvládly nad očekávání výborně. Věděla jsem, že Nelinka se už zabaví, ale trochu jsem se bála, jak to ustojí Hugy a musím před ním smeknout, vypadal, že ani neví, že je v letadle. Zatímco jsme se ho snažili zabavit legem, autíčky, jídlem, palubními časopisy, přelíváním vody z kelímků, Nelinka se koukala na Ledové království nebo se mnou hrála Dobble. Na cestě zpět nám pak Hugoušek krásně usnul a prospal i přistání. 


Ubytovali jsme se v hotelu Ricci v malém městečku Marina di Grosseto. První milé překvapení. Jedná se o menší hotýlek kousek od moře a my se tam cítili skoro jako doma. Prostě rodinná atmosféra, málo lidí, krásná a velká zahrada, na které se nacházely i menší prolízačky pro děti, terasa, na které jsme snídali a večeřeli, bezva propojené pokoje, díky kterým jsme měli babi s dědou hned za dveřmi a bazén, ve kterém jsme ani jednou nebyli :-). Bylo nám líto nechodit k moři, když jsme ho měli kousek.


Dalším bonusem bylo jídlo. Samozřejmě jsem si nemyslela, že bychom se v Itálii dobře nenajedli, ale měli jsme zaplacenou polopenzi a nevěděla jsem, jestli si pochutnají i děti. Snídaně byla formou bufetu a byla teda spíše skromná. Tedy ne, že by byly vajíčka, croissanty, šunka a sýr a ovocný salát špatné, ale když to jíte už desátý den po sobě.. :-D. Italové prostě asi moc snídaním neholdují. Za to večeře, to byla paráda. Každý den čtyřchodové menu, kde jsme si mohli vybrat z více jídel a navíc speciální dětský lístek, takže se opravdu najedly i děti. Ještě teď, když si na to obžerství vzpomenu, sbíhají se mi sliny. Chobotničky, krevety, domácí těstoviny a gnocchi, maso v pistáciích, profiterol.. Hmm.. O:-) 


A teď něco k moři.. Ano, už jsem viděla opravdu hezčí moře, než je tady. Přiznám se, že první den jsem z toho byla trochu zklamaná. S našima jsme jezdívali hodně do Řecka a pak do exotiky, minule jsme byli v Chorvatsku a všude tam je moře o 100% hezčí, než tady. Je to zřejmě tím, že je tady písečná pláž, trochu vlny, takže se ten písek neustále víří a voda pak působí, že je zakalená. Nicméně byla celkem teplá a vstup do moře pozvolný, takže naše Neli ho vzala útokem a ani trochu se nebála. A vůbec, když první den uviděla pláž, která se podobá jednomu obřímu pískovišti, skotačila radostí, plácla s sebou o zem, válela se, hrabala, stavěla a byla tak neuvěřitelně šťastná, že té Itálii odpustím i to ne úplně parádní moře :-). Mimochodem písek se líbil i Hugouškovi, kterého jsme pár dnů před odjezdem pustili v pozdní odpoledne na pláž a do písku (moře se standardně bál). Babi mu pořídila i takový šikovný šusťákový bazének, který se položí do vyhrabané díry a zalije vodou a Hugoušek se v něm vydržel rochnit dlouhé minuty (dokonce i s Nelinkou, která se mu tam vsomrovala :-D). 


Velkou výhodou tohoto místa je i jeho poloha. Marina di Grosseto se totiž nachází cca 2 hodiny jízdy od Sieny, Florencie, Říma, Pisy.. Což bylo obrovské pokušení! Vzhledem k tomu, že jsme tam byli s babi a dědou, kteří se nám nabídli, že pohlídají děti, využili jsme toho a na jeden den se podívali do Říma (více o něm najdete v samostatném článku ZDE). Jen ve třech, společně s Nelinkou, jsme se taky vydali autem prozkoumat nádhernou Sienu (více o ní a naše malá fashion story je ZDE). No a jeden den jsme se já a Neli, společně s babi a dědou jeli podívat na ostrov Elba. Přístav Piombino se nachází kousek od Grosseta, autem jsme tam byli opravdu za chvilku a cesta trajektem trvala kolem 1 hodiny. Navštívili jsme bývalou rezidenci Napoleona, projeli se po pobřeží a pak se i vykoupali v moři. Vzhledem k tomu, že tady byly kamínky a já neměla boty do vody, stěží jsem tam vlezla a díky vlnám  a opravdu kluzkým kamenům jsem musela působit dost komicky :-D. 


No a v neposlední řadě musím zmínit, že jsme za celou dobu dovolené neobjevili u moře ani jednoho Čecha :-D. Ne, že bych byla zaujatá proti krajanům, ale na dovolené jsem celkem ráda, když nám prostě nikdo nerozumí :-D. Kdo nám ale rozumí více než dobře, jsou babička a děda, Martinovi rodiče, kteří celou dovolenou absolvovali s námi. A patří jim obrovský dík! Nejen za milou společnost, propovídané večery nad sklenkou vína, ale i za pomoc s dětmi, hlídání, převlíkání, oblíkání, krmení, hraní, plavání, utírání atd. Bez nich bychom si dovolenou opravdu tak neužili a já zřejmě nepřečetla 3 knížky (ano, byly mezi nimi i Bábovky :-D). Takže Evi a Petře, děkujeme!

Jo a pokud byste si snad mysleli, že jsme měli nudné večery, vyvedu Vás z omylu. Hned za hotelem byl totiž malý dětský park plný prolízaček, autíček, skákacích hradů a dalších atrakcí, takže především Nelinka se tady opravdu vyřádila a chodila spát tak pozdě, že je mi až blbý napsat v kolik O:-).


A zazvonil zvonec a naší italské dovolené v Toskánsku byl konec. A já musím na rovinu přiznat, že bych si to klidně příští léto zopakovala O:-). Bylo tam krásně, není to tak daleko (i když my pro jistotu zvolili ještě letadlo), děti milují písek (a trochu zakalená voda je jim šumák) a je tam tolik úžasných míst, které můžete navštívit a ještě budete mít jistotu, že se u toho výborně najíte. 

Byli jste v Toskánsku? Jeli byste tam? Nebo které jiné místa máte v Itálii rádi?

Lucka




SHARE:

7 komentářů

  1. Lago di Garda! Pro děti skvělý (ty větší budou na větvi z Gardalandu) a raky he to blízko do mnoha krásných měst - Verona, Benátky - moře to není, ale zas odpadá problém se slanou vodou v očích a pískem ta plavkami :) Ale Toskánsko vypadá taky krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju moc za tip! O Garde jsem zatim slysela samou chvalu..Priznam se, ze o ni zaciname opravdu uvazovat na pristi rok..Jenom, neni tam voda studena pro deti? A Benatky, tam bych moooc chtela O:-) I Verona je krasna! Vlastne snad skoro kazde italske mesto..A Toskansko bylo uzasny, fakt jsem byla mile prekvapena..

      Vymazat
    2. S tou studenou vodou nevím. Slyšela jsem od známých, že když tam byli, zrovna studená byla, ale přišlo mi, že spíš byli na kraji sezóny (červen, září), což už asi není úplně ono. My byli v druhé polovině července a voda byla teplá. A to jsme s sebou měli mojí mámu, která by do studený vody nevlezla ani za nic.
      Odpověď trochu opožděná, ale do příštího roku zatim daleko :)

      Vymazat
  2. Luci, objevila jsem Tvůj blog až nyní a je super, asi budu pravidelná čtenářka :-)
    taky miluju Itálii a v Toskánsku jsme byly zrovna v létě také, ale na začátku sezóny, takže to bylo spíš o městečkách, procházkách, jídlu a vínu (děti zatím nemáme a na moře nebylo počasí a ještě bylo studené). je fakt, že moře mě tam také nenadchlo už od pohledu, ale všechno ostatní okolo je super. dá se tam i krásně jezdit na kole (to by mohlo být něco pro vás :-) ) takže už si tam tu dovolenou jednou i s dětmi také maluju ... na gardu je to tak, že mladí lidé a turisti jezdí na sever (tam je to chladnější a víc "divoké" a rodiny s dětmi obvykle na jižní část - ta je ale dost daleko a je to tam tak trochu jako sladké bibione. i když krásné, ale těch čechů tam potkáš dost. za mě vede toskánsko

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky!!!Hezký článek :) Já znám Toskánsko jak své boty a pláže tam jsou krásné, jen člověk musí vědět, kam zajet. Žila jsem tam 8 let a můžu napsat stovky pláží. Zkuste příště Monte Argentario: Cala del Gesso, Aqua Dolce, Bagni di Domiziano, Cala Grande, Mar Morto, La Cacciarella, Le Viste...je jich tam celkem dost, jen přístup k moři je složitější, ale stojí to za to. Kousek od místa, kde jste byli jsou Le Rocchette a Cala Violina. I Talamone je pěkné a úplnou perlou, kde je 20 km pláž, téměř panenská, kde není vůbec žádný turismus je Parco nazionale della Maremma!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavlo, plánujeme Toskánsko na léto, můžeme od tebe vyzvědět nějaké rady? janca.holubova@gmail.com POkud si pŕečteš a napíšeš mi, budu ráda. Díky.

      Vymazat
    2. Ahoj poradi nekdo kam jed? Naky apartman blizko more?

      Vymazat

Blog Design Created by pipdig