neděle 23. října 2016

Shopping in Stockolm // New in


Další díl seriálu ze Stockholmu je tu :-). Tentokrát to bude čistě materialistické a zaměřené na nakupování. Jak jsem již psala minule, na nakupování, resp. chození po obchodech jsme měli vyčleněný jen jeden den.
A to bych nebyla já, abych si nevychrupkávala až do půl jedné, takže jsme se do města dostali až po obědě a na chození a sbírání inspirace tak nezbylo tolik času, kolik jsem si původně představovala (smůla pro mě, výhra pro Martina :-D).

Vzhledem k našemu krátkému pobytu se proto zaměřím na hlavní nákupní centra a značky, které mě ve Švédsku oslovily. Většina z nich je místních nebo ze Skandinávie. Bohužel jsem neměla čas obcházet zapadlé vintage obchůdky a hledat poklady. To je věc, na kterou se vždy do každého města těším a ve finále ji vůbec nerealizuju :-(. Tak snad mi to odpustíte..


Vystoupili jsme na stanici metra T-Centralen v Norrmalmu a byli hned opravdu v centru dění. Poblíž je obchodní dům Ahléns, vedoucí švédský obchodní řetězec, kde na jednom místě najdete všechny zdejší populární módní značky, ale i mé oblíbené American Vintage, Levi´s, kabelky od Marca Jacobse nebo kosmetiku Kiehl´s. Mají také vlastní značku oblečení (zvlášť to pro děti je super) a nábytku.


Odtud jsme se vydali na ulici Hamnagatan, kde se nachází další obchodní dům NK. Je o něco "luxusnější, než Ahléns. Najdete tam stejné značky, navíc ještě mou oblíbenou Anine Bing, IRO, Rag and Bone, Isabel Marant, Birkenstock, Byredo, Current/Elliott, celé "džínové oddělení a další. V přízemí jsou pak i luxusní obchody jako Hermés, Celine.. Interiér obchodního domu je opravdu krásný, už jen ten stojí za nakouknutí dovnitř :-).


Na Hamnagatanu najdete i obchodní dům Illums Borghius, který teda není švédský, ale dánský (pamatuju si ho z Kodaně), ovšem plný toho nejhezčího interiérového designu. Takže pokud byste si chtěli pořídit něco skandinávského do bytu, nemiňte ho.


Dále jsme pokračovali na ulici Birger Jarlsgatan, něco jako naše Pařížská v Praze. Takže tady jsme jen okukovali výlohy obchodů jako Chanel, Gucci, Zadig and Voltaire, Louis Vuitton, Mulberry (které je tady dost populární) nebo concept store Natalie Schuterman, kde najdete krásné kousky od Chloé, Celine, Valentina.. No, bezpečnější bylo přesunout se o ulici vedle na Biblioteksgatan, kde je moje oblíbené And other stories, Urban Outfitters, Diesel a opět celá řada zdejších značek.


Když píšu o zdejších značkách, které naleznete opravdu téměř na každém kroku, mám na mysli např. švédské Tiger of Sweden, J. Lindeberg, Acne (ve světě módy již hodně profláknuté, jejich oversize věci jsou teď hodně v kurzu a najdete je pomalu na každé světové blogerce), Hope (mrkněte třeba na jejich grand sweater), Filippa K (která má opravdu krásné a příjemné materiály a mně se tam líbily i jedny tenisky), Hunkydory (kdybych mohla, koupím si všechno :-D), Whyred, COS (který patří pod HM a najdete ho už i v Praze, hurá), Gina Tricot, která mi zase cenově připomíná HM nebo Lindex, o něco dražší než Gina Tricot je pak Cheap Monday (začínali jako malý second hand na stockholmském předměstí a nyní patří pod HM) no a v neposlední řadě HM samotné včetně jejich flagship storu, o kterém snad ani nemusím psát :-). 


Za zmínku stojí i dánské značky By Marlene Birger (na mě už trochu moc "klasické" věci), Ganni (ach, tam jsem v rámci rozpočtu už musela nechat jednu super šedou oversize mikinu), Samsoe Samsoe (teď mají celou řadu hezkých, střihově jednoduchých svetrů), Gestuz (opět bezva svetry v podzimních barvách). Norsko pak zastupuje třeba cenově dostupnější Bik Bok. 


A co jsem ve Stockholmu ulovila já? V podstatě bych řekla, že už jsem si udělala Vánoce O:-). Hodně dlouho jsem toužila po těchto kožených kotníčkových botkách od Acne a sen se mi teď podařilo splnit. Jsou pohodlné, mají jednoduchý tvar, ale přesto jsou díky špičce zajímavé. Tak snad se nebudu bát je s dětmi nosit :-).


Druhým a opravdu posledním úlovkem od Acne je tento krásný vlněný svetr. Barva je taková starorůžová, což na fotce tak nevynikne, ve skutečnosti je mnohem hezčí a hlavně - není ani trochu šedý! :-D


Džíny typu klasických Levi´s 501 jsem sháněla dlouho. Originály mi prostě nějak neseděly, tak jsem pátrala jinde. Přesto jsem v obchodním domě NK našla naprosto dokonalé levisky z edice re/done (tedy staré, upravené džíny). Jenže ta cena! Dát skoro 8.000 Kč za staré levisky se mi opravdu nechtělo :-(. Našla jsem ale bezva náhradu v Denim and supply, byly se 40% slevou, takže cena byla velmi příjemná a ani mi nebude vadit, že je pravděpodobně dole trochu ustřihnu O:-).

Vedle nich je pak jednoduchý kašmírový svetřík ze Samsoe Samsoe, který se hodí prostě úplně ke všemu a takový mi v šatníku chyběl (pravděpodobně bych přežila i bez něj, ale je krásný, no :-D).


Kdo mě sledujete dlouho, asi víte, že jedna z mých oblíbených blogerek a vlastně už i značek je Anine Bing. Pořídila jsem si v NK tuto hedvábnou košilku, která je v kombinaci s vlněným svetrem nebo sametovým sakem prostě super!


Posledním úlovkem je tato příjemná, šedá, vlněná šála z Whyred, která je tak měkoučká, že byste v ní chtěli spát a olivová čepka Hope (je to fakt olivová barva, to je daň za focení na podzim a večer :-D).


Tak to je vše. Jsem zvědavá, jestli máte také nějakou oblíbenou švédskou či skandinávskou značku? Nebo zaujala Vás některá? 

Lucka

P.S. Zajímavých značek jsem tam našla opravdu spoustu, dost z nich se už do článku nevešlo, tak třeba někdy udělám další pokračování :-).
SHARE:

6 komentářů

  1. Ten Acne svetr je úžasnej! Hezký článek, na některé značky jdu hned mrknout... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, moc moc děkuju! A teď myslím, že si dám aspoň do Vánoc stop nakupování. Mohla bys mi dát rady, jak na to O:-) Abych neměla pocit, že ještě nutně potřebuju khaki svetr, béžový válenky, péřový kabát.. :-(

      Vymazat
  2. Krásné věci, přesně podle mého gusta! Potřebovala bych všechno, a ty boty jsou teda TOP!!!
    Každý příspěvek čtu moc ráda, moc ráda sem chodím.
    S pozdravem Klára :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko, vždycky mi uděláte velkou radost.. Tento týden byl takový smutný a já kolikrát přemýšlím, jestli to blogování má smysl, ale tohle je motivace :-) Děkuji za ni! Hezký večer!

      Vymazat
  3. Ježiši, no MÁ SMYSL!!!!!!! :)
    .. i takové jsou dny.. hlavně zdraví, o nic jiného v životě nejde!!

    HLAVU VZHURU! :)
    K.

    OdpovědětVymazat
  4. V ČR mám ráda asi hlavně Lindex. I pro děti je super. Když jsou slevy, tak tam jsem schopná nakoupit snad pro všechny děti v mém okolí :-) dneska jsme zavítali do outletů a skoro jsem litovala, že nemáme děti, takových krásných věcí! No aspoň že jsou ty neteře a synovci :-)

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig