neděle 5. března 2017

Naše oblíbené knížky + GIVEAWAY o Dům myšek (V divadle)


Knížky, knížky, knížky.. Přiznám se, že jsem o nich chtěla psát už od začátku blogu, ale nikdy jsem úplně nenašla odvahu.. Proč? Protože je tolik blogerek, které o nich píšou a navíc tak hezky, že mi to skoro přišlo jako nošení dříví do lesa.. A taky představit Vám zde knížky, které by se už neobjevily na dalších xy blozích je vlastně strašně těžký O:-).
Ale pak jsem se odhodlala. Protože my čtení milujeme! Čteme každý den před spaním a jsme schopné strávit spolu s Nelinkou hodiny vybíráním v knihkupectví. 

Ze začátku to ale tak idylicky nevypadalo. Když jsem poprvé vytáhla knížku, že budeme před spaním číst, byl jí rok a půl. Strkala si palec u nohy do pusy, cvičila "jógíí" (jak tomu říká teď), schovávala se pod peřinu, ale knížka jí moc netáhla. O půl roku později jsem pořídila první z knížek série Jaro, Léto, Podzim, Zima od Rotraut Susanne Bernerové. Dokonalá obrázková knížka, kde není žádný text, ale obrázkové příběhy, které si sami dotváříte, nás zaujala. To bylo poprvé, kdy vydržela třeba 10 minut bez té jógy :-D.


Dnes jsou jí 4 roky a jít spát "bez pohádky", to prostě nejde. Milujeme ten rituál, kdy si zalezeme pod peřinu, ona mi gentlemansky uvolní kousek místa ve své pidi postýlce, přitulí se ke mně, dá mi pusu a řekne, že mě miluje až do Vesmíru...a... A pak chce, abych vytáhla ten nejvíc kýč časopis s doktorkou Plyšákovou a četla kreslený komiks nebo hledala cestu z bludiště :-D. Tyhle věci jí totiž baví ze všeho nejvíc, časopisy a knížky s nejrůznějšími úkoly a hádankami. A tak máme takovou interní dohodu. Chvíli děláme úkoly s Elsou či Sophií a pak (si) můžu za odměnu přečíst nějakou knížku :-D.

Máme tunu oblíbených knížek, ale dnes Vám představíme prvních pět z těch nejoblíbenějších :-).


Přiznám se bez mučení, že Lyžníky z Plískanic od Bjorna R. Lie jsem vybírala já O:-). Kdybych to nechala na Nelince, asi by ji zprvu nechtěla. Nakladatelství Baobab vydává super knížky, ale některé jejich ilustrace jsou natolik "umělecké", že to leckdy děti prostě moc nebere. Nicméně knížka má u nás úspěch. Jak je vidět hned z titulky, je to knížka o zimě. Na každé stránce vypráví kratičký příběh o tom, co se všechno dá v zimě dělat za aktivity, a to vše zasazené do norské atmosféry a doplněné krásnými ilustracemi. Dozvíte se, kterak se Olafovi Zlomhůlkovi nadmuly při skoku na lyžích pumpky nebo jak starý rybář Amundsen vytáhl z polozamrzlého rybníku krasobrusli místo ryby či jak se k sobě dva zamilovaní tulí na sedačkové lanovce. V zimních měsících je u nás samozřejmě víc v kurzu, čteme si, vykládáme a těšíme na to, co nás všechno na sněhu čeká :-).


A pak se to stalo od Ester Staré je naprosto boží knížka! Že ji ještě nemáte? Tak to musíte, fakt O:-). Díky ní jsme totiž i celkem obstojně zvládli některé "výchovné problémy" :-D. Skládá se z krátkých povídek o neposlušných dětech. Helenka si nechtěla česat vlásky, Zuzanka se už zase pár dnů nedotkla svého kartáčku na zuby a Rudolf si zásadně nečistil uši. A pak se to stalo! Helence se do vlásků nastěhovali malí návštěvníci, kteří si tam vybudovali palác plný chodbiček, Zuzance se najednou zalepila pusinka a nemohla si tak vychutnat cukrovou vatu na pouti a Rudolf? Tomu vyrostly z uší dvě větve (a pozor, dokonce kvetly :-D). A to není zdaleka všechno, příběhů je tam mnohem více a u téhle knížky se společně nejen pobavíte, ale i vzděláte :-D. U nás boduje stále a rádi se k ní vracíme už skoro dva roky.


Kamil je borec! Neumí sice lítat, ale miluje čtení a zatímco všichni jeho bratranci a sestřenky, kterých je na pár tisíc, loví žížaly a brouky a poctivě dochází na hodiny létání, Kamil tráví veškerý svůj čas se zobáčkem ponořeným v knížkách. Jenže co se stane, když přijde podzim a všichni se chystají na odlet do teplých krajin? Celý děj Vám prozrazovat nebudu, ale můžu slíbit krásný happy end, při kterém je Kamil za hrdinu :-). Kamila, který neumí lítat od Jennifer Berneové jsme si zamilovali a jen tak už nám neodletí :-).


Asi si ťukáte na čelo. Vždyť Povídání o pejskovi a kočičce od Josefa Čapka zná přece úplně každý! Ale máte jí doma? Já ji dostala od mamky, je ještě po bráchovi a občas už má někde utržený rožek O:-). Máme doma i Rumcajse, Broučky, Dášenku, Káťu a škubánka, vílu Amálku, maxipsa Fíka apod., ale nic z toho nás nevzalo tolik, jako tahle povedená dvojka, která spolu zažívá nejedno dobrodružství. Je to zvláštní, v knížce je celkem málo ilustrací, většina z nich je černobílá (Neli si z počátku myslela, že jsou to omalovánky :-D), ale přesto ji šíleně miluje. A já s ní. Je to tak trochu moje dětství zabalené v těch nejkrásnějších příbězích o pečení dortu, roztrhnutých kalhotech, mytí podlahy či hraní divadla.. Když byla menší, musela jsem příběhy trochu zkracovat a občas přeskakovat věty, dnes už čteme celé a ani nedutá :-). Vím, dnes se to všude hemží moderními pohádkami s dokonalými ilustracemi, ale občas je fajn zabrousit i do klasiky :-).


A tohle je velká láska! Když jsem ji poprvé viděla v knihkupectví skoro před rokem, nebyla jsem si úplně jistá, jestli jí ty ilustrace budou brát. Ale ony to vlastně nejsou ilustrace, ale fotky. Dům myšek od Kariny Schaapman totiž skutečně stojí! Autorka ho vytvořila z kartónových krabic a na dekorace použila autentické látky z padesátých, šedesátých a sedmdesátých let. Je v něm přes sto pokojů, chodbičky a venkovní prostory. A je to vážně velká nádhera. Nelinka se do knížky natolik zamilovala, že si ji i pravidelně bere s sebou do školky O:-). Vypráví krátké příběhy Sama a Julie, kteří v domě bydlí. Dozvíme se, kterak se Samovi narodili sourozenci, jak spolu prali prádlo (a málem vytopili dům), jak měla Julie neštovice nebo jak si spolu šli koupit kokinka k pekaři :-). Nádherné fotky a strašně milé příběhy, u kterých Vaše srdce zaplesá. 

A protože my tuhle knížku milujeme nade vše, rozhodli jsme se udělat radost i jednomu/jedné z Vás a uspořádat tady na blogu malou soutěž o druhý díl, tedy Dům myšek Sama a Julie - V divadle (který se odehrává nejen v divadle, najdete v něm další a další příběhy z domu myšek).


GIVEAWAY

Co pro to musíte udělat?

  1. Dát like naší FB stránce The Hubs ZDE
  2. Napsat zde pod článek nebo ideálně pod post s tímto článkem na FB, pro koho si knížku přejete (a budeme samozřejmě moc rádi i za tip třeba na Vaší oblíbenou knížku). Pokud budete psát komentář sem na blog, nezapomeňte připojit svoji mailovou adresu!
  3. Kdo bude post s tímto článkem na FB sdílet, toho zařadíme do slosování hned 2x (nezapomeňte sdílet veřejně, jinak Vás neuvidíme!)

Soutěž končí příští neděli 12.3. v 18.00, vítěze vyhlásíme v pondělí 13.3 večer na našem FB!

Držíme palce!

Lucka a Neli




SHARE:

20 komentářů

  1. Mam dva male chlepcky a i my moc radi cteme. Z Vasich 5 top knizek mame jen jednu a to Pejska a kocicku :-). Timto dekuji za tipy, protože knizky vypadaji opravdu zajimave. My zrovna cteme pribehy o Medovníčkovi od pana Lebedy. Je to moc hezky psane a navíc pro deti i poucne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, moc děkuju! Tak to jsem ráda, že jsem se "trefila" s něčím, co ještě nemáte/neznáte.. Medovníčka vůbec neznám (jak to?).. A vypadá kouzelně, určitě se po něm podívám v knihkupectví, píšu si na seznam!

      Vymazat
  2. Polovicku z nich mame v knihovnicce, knizku bych darovala nasemu señorovi, urcite by se mu moc libila, protoze je obr ctenar po mamince a ja jsem za to moc vdecna. A jdu sdilet, diky za tipy a soutez (y)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Verčo! Já vím, hodně z nich, co jsem uvedla, už je "profláknutých".. ale když my je milujeme O:-). Držím palce!

      Vymazat
  3. Krásné knižní tipy, první tři knížky jsem na žádném jiném blogu ani v knihkupectví ještě nezaznamenala, takže tímto děkuji za užitečné tipy (a píšu si na seznam :) Myšky by potěšily dcerku, ještě jí nejsou ani dva roky a před spaním zatím nečteme, u čtených příběhů ještě moc nevydrží, ale jinak knížky miluje a prohlížíme si obrázky a povídáme o nich hodně často. Těžko říct, která je ta nejoblíbenější, točíme jich poměrně dost. Momentálně ji asi nejvíc baví České lidové písničky a říkadla, už se krásně chytá a zpívá a recituje se mnou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Klári! Mám radost, že jsem se trefila i s něčím, co třeba ještě neznáte O:-).. Myšky jsou krásné a určitě udělají radost každému (i rodičům) :-).. Náš Hugy bude mít 2 roky a čtení knížek ho taky ještě moc nebere. Má rád obrázkové knížky, hlavně ty, kde jsou samé auta :-D..

      Vymazat
  4. Super článek Luci a vůbec si s tím nedělej hlavu :P taky s tím mám problém, že nechci, abych se opakovala nebo aby to na mamiblozích nebylo jak přes kopírák, ale každý má na to jiný pohled a i když jsem Myšky už několikrát zahlédla, poprvé jsem si o nich přečetla až teď. Krásné tipy, moc děkuji. My pořád dokola čteme Dupynožku z Lidlu ��❤

    Vendula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Vendulko! Je to těžký psát o něčem novém, když je nás tolik a každé téma už tu bylo minimálně několikrát O:-).. Ale přesně, jak píšeš, každá jsme jiná a pojmeme to jinak.. Tak snad se někdy dokopu i k pokračování O:-) :-D.. Dupynožku neznám, to se dá sehnat jen v Lidlu? Abych věděla, kam se mám případně vypravit O:-)..

      Vymazat
  5. Dobrý den, Myšky bych si přála pro svoje děti, ale trochu i pro sebe :) U nás momentálně vedou knižní hitparádu Mapy a Chrochtík a Kvikalka od Ester Staré.
    V.Belikova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, moc děkuji! Chrochtíka a Kvíkalku taky milujeme, vlastně se měli objevit už v tomhle článku, ale nějak jsem si je nechala na příště (jestli bude).. to je krásná knížka! A kolem těch Map chodím už tak dlouho.. A pořád si říkám, jestli na to Neli ještě není malá? Má 4 roky.. Vidím to tak, že si ji asi pořídím zatím pro sebe :-D O:-) Je totiž dokonalá!

      Vymazat
  6. Knizku bych samozrejme dala sve dceri,v kvetnu ji budou dva roky a slovo "mys" bylo jedno z jejich prvnich :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, to je hezký! ♥ U nás bylo první slovo AUTO a hned potom TÁTA :-D

      Vymazat
  7. Skvělý výběr knížek ;) O některých jsem ještě neslyšela, tak se na ně v knihkupectví hned kouknu. Knížky bych chtěla pro svou dceru. V červnu jí budou dva roky a první díl Myšek patří k jejím oblíbeným knížkám. Pokud ještě nemáte, tak podobná knížka je Jak se máš Eliško? Taky o myšce a taky moc pěkná ;)

    Pěkný večer,

    Katka (Katerina.Horova86@gmail.com)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, Katko! Skvělý, že už dcera už vydrží u myšek! ♥ Náš Hugouš bude mít teď 2 roky a nejradši by ji zatím trhal O:-). Ke štěstí mu stačí jen obrázkové knížky s autíčkama O:-). Těším se moc, až tomu přijde taky na chuť ♥ Jak se máš Eliško vůbec neznám, strašně moc díky za tip, protože vypadá super! Rovněž píšu na seznam!! My máme ještě hodně rádi Můj medvěd Flóra, Něco ti povím, Johane nebo Mumínka.. Pokud nemáte, mrkněte, mohly by se líbit taky ♥

      Vymazat
  8. Super knížky, zatím máme jen pejska a kočičku :) synovi je teprve 16 měsíců,takže čteme spíše kratší pohádky,aby to vydržel, ale knížky miluje,hlavně když tam jsou auta nebo zvířátka :)
    MK.Michaela@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, Míšo, u nás to probíhá podobně, a to má Hugy už skoro dva roky O:-). Prostě zatím dává jen obrázkové knížky, kde si ukazujeme především auta :-D. Ale hezký je, že je to už teď baví ♥ Hrozně se těším, až jim budu číst oběma ♥

      Vymazat
  9. Ahoj Luci, já bych knížku chtěla pro děti, mám taky kluka a holku, akorát v opačném pořadí než Ty. Máš skvělý blog, ale to Ti tu píše každý, že :) Sleduju skoro od začátku, akorát se mi nezobrazují na FB odkazy na nové články, no asi jsem si nějak špatně zaklikla to sledování. Dneska jsem se zase mrkla, jestli nemáš něco nového a ono soutěž o knížku, pro knihomoly není možné se nezúčastnit. Čteme všechno, už od narození to do dětí sunu :) Takže za další tipy budeme jen rádi :) Dana Charvátová mail:kristova@post.cz (btw. chodily jsme na VŠ do stejného ročníku, akorát já jsem poslední ročník odjela na Erasmus a státnice odložila, tak jsem dost ztratila kontakt na spoustu spolužáků)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danii, ahoj!! To víš, že si tě pamatuju!! ♥ Pravda je, že nebýt FB, taky nemám o hodně lidech přehled, každý se rozprchl do jiného koutu republiky :-(.. Krásný, že se Ti daří a jsi už dvojnásobná maminka ♥ Moc děkuju za milá slova! Další tipy na knížky snad budou O:-). A určitě budu ráda, když dáte vědět, co třeba máte rádi Vy, co rádi čtete ♥

      P.S. S tím zobrazováním na FB je to divný, bohužel se některé příspěvky nezobrazují ani lidem, co stránku sledují.. Je to asi způsob FB, jak donutit lidi, aby si za zobrazení svých příspěvků zaplatili :-(

      Vymazat
    2. Jj, a kdyby jenom po republice... Tak třeba někdo někdy zorganizuje sraz :) Ohledně těch tipů, moc originálních nemám, ale ať aspoň něčím přispěju, synovi se hodně líbí Říkačky o autech a strojích, čteme to už skoro rok, teď mu bude dva a půl. Dost to pomáhá s rozmluvením, jak doplňuje verše. A k tomu rozmluvení máme od babičky nostalgický Brousek pro tvůj jazýček. Měla jsem jako malá, takže na to mám samozřejmě dost zkreslený pohled, ale malý to má taky hodně rád...

      Vymazat
  10. Krásná soutěž. Knížku Dům myšek jsme měli půjčenou z knihovny a dcerce se moc líbila, proto by bylo skvělé ji pro dcerku vyhrát. Nejoblíbenější knížky jsou u nás Jaro, Léto, Podzim, Zima od Bernerové a Jak se máš, Eliško od Sunkové. iveta-ptackova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig