neděle 28. května 2017

Rodinný den na zámku Nelahozeves


Co mám nejradši na jaru? To, že je konečně krásně, teplo, nemusím navlíkat děti do xy vrstev, nosit s sebou termosky nebo mít strach, aby mi nenachladly. Ale to nejdůležitější- konečně můžeme zase výletovat! Všechny krásná místa a atrakce opět otevírají své brány všem návštěvníkům a já pokaždé trávím několik hodin hledáním míst, kam bychom se chtěli podívat.

Minulou neděli jsme se tak vydali na místo, které bylo na mém seznamu už od minulého léta, kdy tam byla kamarádka O:-). Zámek Nelahozeves! Asi 35 kilometrů za Prahou (dojet se dá autem i vlakem), na břehu řeky Vltavy najdete místo, které je hotovou oázou klidu, a to prohlašuji i přesto, že jsme byli na zámku s našimi akčními dětmi :-D.

Zámek Nelahozeves, patřící rodu Lobkowiczů, pochází ze 16. století a je jednou z našich nejkrásnějších renesančních památek. Nečekejte monstrózní stavbu, právě naopak, zámek je tak akorát velký a malebný, zkrátka tu vládne taková hezká rodinná atmosféra. My jsme měli na 11. hodinu objednanou dětskou prohlídku. Zvažovala jsem, jestli jít s oběma dětmi, ale jela s námi naše babička, takže nakonec jsme se shodly, že to "nějak dáme" O:-).

                                                                                Elite bloggers content marketing


Hned na úvod děti dostaly na výběr z několika druhů těchto zámeckých kostýmků a Nelinka se hned vrhla vybírat. Byla jsem docela překvapená, že vybrala béžový odstín, ale zřejmě se rozhodla, že jí jde k pleti :-D. Za to Hugoušek kostým razantně odmítl a jal se místo toho prozkoumávat zámecké závěsy O:-). 

Celá dětská prohlídka zabrala necelou hodinku a musím říct, že panu průvodci se podařilo vtáhnout děti do děje. Hned v úvodu jim ukázal střevíček, který mají hledat ve všech komnatách a naše Neli to vzala opravdu poctivě, že si dokonce lehla na zem, aby se mohla pořádně podívat pod postel. Dozvěděli jsme se něco o historii, o princeznách a princích (Nelinku nejvíce zaujala informace, že holčičky byly smluvně provdány už někdy v 5-6 letech, prý jestli ji taky prodáme za Maxe ze školky O:-)) a prošli zámecké komnaty. Nám se nejvíce líbilo v dámském pokoji, kde jsme si mohli prohlédnout tehdejší WC (Nelinka prohlásila, že to vypadá skoro jako Hugyho nočníček) a pak jídelna, kde bylo prostřeno pro 22 lidí a nakonec taky zbrojnice, kde naopak Hugyho nejvíc zaujal jakýsi odpadkový koš ve tvaru hlavy kance (snad to píšu dobře :-D).

Myslím, že prohlídka byla tak akorát dlouhá pro děti ve věku Nelinky. Poté jsme se přesunuli ještě do kreativní dílničky, kde jsme si omalovali, mohli vytvořit svůj rodokmen nebo z papíru vyrobili hada, kterého jsme pak nechali po nádvoří taky trochu prolétnout. 

Pan průvodce Hugymu statečně pomáhal sypat papírové kousky na oblepeného hada a glosoval to hláškou: "No vidíš, co se tam nalepí, to se tam nalepí.. No a ten zbytek budou naše uklízečky sbírat po zámku ještě zítra". Vypadá to, že našeho malého draka docela odhadnul :-D.


Vyráběli a tvořili jsme docela dlouho, bylo to moc milé a dětem se ani nechtělo odejít. Nalákala jsem je tedy na létajícího draka po nádvoří a taky na bublifuk, který babi nějak záhadně vytáhla z baťůžku. 

To už jsem si to ale mířila do Zámecké restaurace pro piknikový koš. Čekal nás totiž piknik v zámecké zahradě! Nelinka už pár měsíců touží po pikniku v trávě a maluje to téměř na každý svůj výtvarný počin. A já byla šťastná, že jsem jí ten sen konečně mohla splnit.


Vyzvedla jsem si rodinný piknikový koš, který obsahoval bagetky se šunkou a sýrem, kuřecí řízečky (ocenila nejvíce Nelinka), zeleninu s výborným jogurtovým dipem (pochutnala si babička), čerstvé ovoce (snědla maminka) a borůvkové muffiny (a hádejte, kdo je u nás mistr přes buchtičky O:-)). Jídla bylo hodně, ani jsme to všechno nemohli sníst. K tomu jsme dostali vody a mohla jsem si vybrat z nabídky nealko nápojů. A co je nejdůležitější, obdrželi jsme i dvě piknikové deky. Což bylo nakonec super, protože jednu ukořistila Nelinka, která si chtěla udělat i vlastní piknik pro princezny O:-).


Zámecká zahrada není nijak velká, resp. my jsme zakotvili hned na jejím začátku, kde jsou i lavičky a hlavně - nádherný výhled na zámek. Z každé strany je nějaká bariéra, pouze na konci můžete projít dál úzkými cestičkami do takového (jak to správně nazvat) lesíku. Hugy měl tendence jít tam na procházku, ale nakonec pochopil, že ty borůvkové muffiny zůstávají na té dece hned vpředu a tak se pak již držel u nás (resp. pobíhal kolem nás). 

Naše děti jsou poměrně dost živé a tak jsem si říkala, jestli si stihnu během toho pikniku i sednout na tu deku, bude to zázrak! Ale světe div se, oni si fakt na té trávě vyhráli! Honili se, s Nelinkou jsem hrála na schovku, zatímco si Hugy dal asi hodinu a půl siestu v kočárku a pak jsme si chvíli i četli naše oblíbené knížky.


Takže já musím zkonstatovat, že jsem si během našeho pikniku vážně odpočinula! S babi jsme si i hezky popovídaly a vůbec, celé se to neslo v tak moc příjemné atmosféře, že jsem odjížděla šťastná a s úsměvem na rtech. A soudě podle toho, co mi Nelinka řekla po příjezdu domů (že jsem ten nejlepší mamišek na světě :-D) tipuju, že se to dětem líbilo stejně tak.


Pokud se na zámek chystáte, pak doporučuji rezervovat dětskou prohlídku (i piknikový koš) předem. A ještě dvě zajímavosti na závěr. Na zámku se totiž celoročně konají různé slavnosti zaměřené na rodiny s dětmi. V dubnu to byly Hrnčířské slavnosti (ty jsme kvůli nemoci bohužel nestihli), v srpnu je na programu Hradozámecká noc, v říjnu Zámecké dýňování a na konci listopadu pak Adventní slavnosti. Na některé z nich určitě nebudeme chybět O:-). Více info najdete ZDE. A kromě toho na zámku probíhají také různé vzdělávací programy pro školy např. Život šlechtice od dětských střevíčků, Nezdvořák Dvořák (odkazující na to, že v Nelahozevsi se nachází rodný dům Antonína Dvořáka) nebo Zachraň princeznu Polyxenu, více info je ZDE


Jak se Vám náš výlet líbí? Zaujalo Vás toto místo?

Lucka


P.S. A nezapomeňte nás sledovat na našem Instagramu, protože právě tam jsem pro Vás spustila další krásnou soutěž v souvislosti s tímto naším úžasným výletem!


SHARE:

2 komentáře

  1. Opravdu tleskám nabídce zámku! Musím se podívat, jestli dětské programy nabízí i u nás v okolí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste Verčo. Je to opravdu fajn způsob, jak s dětmi strávit krásný den a ještě se něco milou formou dozvědět o historii :-)..Mějte se krásně!

      Vymazat

Blog Design Created by pipdig