pátek 8. září 2017

Piknik s DM bio a moje kuchařská výzva


Když mi v mailu přistála nabídka na piknik s DM drogerií a jejich dmBio řadou, zajásala jsem! Nevím, jak Vy, ale já jsem tam totiž skoro jako doma. Chodím tam od té doby, co se Nelinka narodila. Pro plínky, vlhčené kapesníky, kosmetiku, pak občas pro příkrmy, kaše a teď pro ovocné kapsičky, tyčinky, křupky, sušenky, oříšky, kešu či mandlové másla, mléka apod. Takže pro mě je to vlastně srdeční záležitost O:-).
Ovšem pak jsem ten mail dočetla až do konce.. Mám na ten piknik něco uvařit! Ups! Polilo mě horko, to se teda přiznám. Ne, že bych nevařila, vařím a celkem ráda, ale tak nějak se nepovažuju za skvělou kuchařku a už vůbec si moc netroufám ty svoje kulinářské výtvory prezentovat. Zvlášť, když je tolik tak šikovných foodblogerek a jedna z nich měla být i na pikniku.

Hmm, takže tomuhle se, dámy a pánové, říká výzva! Recept/y měl/y být s využitím právě dmBio surovin a já si trochu oddychla, protože jejich nabídka je tak široká, že z toho něco přece vymyslím! Volba padla na banánovou bábovku, do té doby, než mi přišel další mail, že dvě holky už dělají banánové sladké věci a tak mi to přišlo už moc. Takže co ukuchtím?

                                                                                                  Článek vznikl ve spolupráci s DM Drogerií


A pak jsem dostala nápad. Co mají naše děti nejradši? Co sní vždycky, i když už je velká krize? U nás to je pizza (a párky :-D) a pak jogurty a tvaroháčky. Tak jo! Uděláme minipizzy, tvaroháčky a muesli, akorát trochu víc zdravě a doma :-). Naše děti to totiž milují, a to už je fakt co říct :-). A hlavně, oba recepty jsou tak strašně jednoduchý, že to už ani jednodušší být nemůže O:-). A to zase miluju já :-D.

Polentové minipizzy 

Potřebuji: 

130g instantní polenty dmBio
500ml vody
1 lžíce olivového oleje dmBio
1 lžíce koření (já jsem použila sušené oregano)
sůl
1 sklenička rajčatové omáčky dmBio
1 menší cuketu
1 papriku
1 cibuli
1 balení čerstvého kozího sýra

V hrnci přivedu vodu k varu, osolím, přidám lžíci koření a olivový olej. Poté do vody nasypu polentu a míchám, dokud kaše nezhoustne. Trvá to cca 1-2 minuty. Hotovou kaši nechám chvilku vychladnout a pak na plech s pečícím papírem tvaruju malé pizzy. Nebojte se, že těsto trochu lepí O:-).  


Mezitím si na olivovém oleji osmahnu cibulku a po chvíli přidám i papriku, pak cuketu a restuju, dokud trochu nezhnědnou. 

Nachystané minipizzy pak potřu rajčatovou omáčkou a na ní položím osmahnutou zeleninu. Dám do trouby a peču při cca 180 stupních asi 20-25 minut, dokud nezezlátnou :-). Těsně před koncem pak na minipizzy položím ještě kozí sýr, aby se trochu zapekl. 


Polenta je kaše z kukuřičné krupice a její velkou výhodou je, že je zcela bezlepková. Hodí se výborně jako příloha k dušenému masu (jako je třeba guláš, různá ragů), ale i k leču. Já z ní občas dělám nočky jako přílohu, kdy z hotové kaše po vychladnutí tvaruju nočky a ty ještě osmahnu na pánvi.

Vzhledem k tomu, že naše děti a zelenina, to je kapitola sama pro sebe O:-), dělám jim i polentové pizzy jen s mozzarelou a výborné jsou rovněž s houbami. Kombinací je hodně, v tom je to super, každý si na ní může dát, co má rád. A hotové je to opravdu rychle. U nás doma máme rádi hlavně to "potírání" a "zdobení" pizzy. To musí oba dostat lžičku a svou porci zeleniny a sýru, aby se nehádali O:-).


Domácí tvaroháček s ovocem a granolou

Potřebuji:

Na tvaroháček:
1 balení polotučného tvarohu (250g) nebo SKYR
1 kelímek smetany ke šlehání (250ml)
lžíci kakaa dmBio nebo vanilkového extraktu

Na granolu:
10 hrstí špaldových vloček dmBio
4 hrsti dýňových semínek dmBio
3 hrsti loupaných mandlí dmBio
3 hrsti pekanových oříšků dmBio
2 hrsti rozinek dmBio
1-2 hrsti kokosových lupínků dmBio
7 lžic javorového sirupu dmBio
2 lžíce medu dmBio
1 lžíce skořice
3 lžíce kokosového oleje dmBio

A ovoce, jaké kdo má rád, já použila jen maliny.

Pamatuju, jak u mě kdysi byla kamarádka a říkala mi, že dělá synovi domácí tvaroháček. Aha, to bude asi něco složitýho, pomyslela jsem si a ono je to přitom jednoduchý jako facka a vlastně mnohem lepší, než kupovat ty přeslazené z obchodu (jako ty taky kupuju, nemyslete si O:-)). 

Na tvaroháček stačí vyšlehat smetanu a pak do ní pomalu přimíchat tvaroh nebo skyr, až se hezky spojí dohromady v hustý krém. Pokud chci čokoládový, přidám do něj lžicí kakaa z DMbio, když vanilkový, přidám vanilkový extrakt. Samozřejmě tvaroháček není sladký, takže já do něj dávám buď ještě ovoce a sladkou granolu, nebo můžete do tvarohu se smetanou přidat ještě hotový vanilkový nebo čokoládový puding.

Co se týče granoly, je to tak trochu moje hokus pokus verze (já to vždy dělám nějak od oka), protože každý má rád (zapečené) muesli jinak. Já jsem zvolila špaldové vločky, nasekané mandle, pekanové ořechy, dýňová semínka, rozinky a kokosové lupínky. Zvolit ale můžete jakékoliv oříšky, které máte rádi.

Vločky a oříšky jsem pokladla na plech s pečícím papírem a mezitím si v hrnci zahřála "marinádu" (či jak to nazvat) z javorového sirupu, medu, skořice a kokosového oleje. Nemusí to vřít, jde jen o to, aby se všechny ingredience spojily dohromady. Tuto marinádu jsem pak nalila na sypkou směs, promíchala a pekla v troubě asi na 160 stupňů, dokud muesli nezezlátne (trvalo mi to asi 20 min). 



Do skleničky jsem pak navrstvila rozmixované maliny, tvaroh a granolu. Měla jsem teda jen docela velké skleničky, je to celkem syté a stačily by menší. Tvaroháček mají děti rády buď jen tak nebo jim do toho schovávám ovoce O:-) nebo přidám granolu (a do té někdy ještě přidám strouhanou vysokoprocentní čokoládu, když jsou hodně hodní :-D). 

Granolu, resp. zapečené muesli jíme samozřejmě i s klasickým bílým jogurtem, což je víc "odlehčená verze".


Uff, máme uvařeno, tak teď už konečně k pikniku! Sešly jsme se s holkama jedno krásné slunečné zářijové dopoledne na Střeleckém ostrově. Bylo opravdu teplo a tak holky organizátorky rozložily deky pěkně ve stínu, kde byl ten nejkrásnější výhled na řeku, Karlův most a vůbec na Prahu. Na tomhle místě jsme už s dětmi několikrát byli, ale nikdy nás nenapadlo tady piknikovat. Velká škoda!

Všechny jsme donesly ty svoje upečené a uvařené dobroty a pohodlně se usadily na deku. Eliška (Time to fit) upekla cukrfree banánové muffiny, Katka (Smooth cooking) špaldový chleba s vynikající cizrnovou pomazánkou a Domča (Dblog) banánové vegan sušenky a wrapy s falafelem, humusem a zeleninou.


A něco Vám řeknu, to byla taková pohoda! Za sebe musím říct, že to byla jedna z nejlepších blogerských akcí, na které jsem kdy byla. S holkama jsme povídaly hodiny o životě, dětech, vztazích, vaření nebo i o tetování (psala jsem Vám někdy, že už dlouho o jednom uvažuju?) . Smály jsme se, pojídaly ty naše výtvory a ochutnávaly i další produkty z řady Dmbio jako třeba březovou vodu, smoothie s marakujou a mangem (můj favorit), soja cappuccino nebo třeba kurkuma chai drink (to Vám bylo hodně zajímavý O:-)).


Opravdu si nevymýšlím, když píšu, že se mi ani nechtělo domů, zpátky k povinnostem. S holkama jsme se shodly, že bychom takovéto krásné akce braly častěji, protože je to důvod k tomu se sejít, po delší době v klidu popovídat a užívat si navíc přírodu a krásy Prahy. Jen teda za sebe musím přiznat, že by mi vůbec nevadilo vynechat to vaření :-D.


Ale ne, byla to výzva, nová zkušenost a snad jsem to zvládla. Líbilo se mi to moc!

Co vy a pikniky, vaření a nové výzvy?


Lucka


SHARE:

2 komentáře

  1. My si uz parkrat piknik na Strelecaku delali a moc se mi tam libi. Ale naposled jeste pred Rozickou, asi bychom to meli zopakovat v plnem poctu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee Hani, tak to je paráda, je to opravdu krásné místo, i když teď už je chladněji.. ale zase čajík do termosky (pro rodiče něco silnějšího :-D) a třeba by se to ještě dalo. Já nějak stále doufám, že bude ještě hezky O:-).

      Vymazat

Blog Design Created by pipdig