neděle 3. prosince 2017

Rodinný výlet do Salzburgu + DM food festival


Můj první press trip O:-). Když mi přistála v mailu pozvánka na DM food festival do Salzburgu, věděla jsem hned, že bych moc chtěla jet. Proč? Protože DMko miluju, jsem tam jako doma a v Salzburgu jsem ještě nikdy nebyla.. Už už jsem psala nadšenou odpověď, že JASNĚ, ale pak jsem si uvědomila, že mám jaksi děti :-D.
Martin slíbil, že je pohlídá přes celý víkend, ale čím víc se to blížilo, uvědomila jsem si, že nechci přijít o náš společný čas (je ho teď strašně málo :-(). Nj, ale vláčet je jeden den xy hodin autem a za dva dny zase zpět? No večer předtím padlo definitivní rozhodnutí, bookli jsme nějaký hotel a ráno se vyrazilo. A já se zas a znova přesvědčila, že tyhle spontánní akce bývají prostě nejlepší O:-).

Z Prahy je to do Salzburgu necelých 400 km a něco kolem 4,5h jízdy. No my to jeli samozřejmě o něco déle s přestávkou, ale dalo se to. Přišli jsme na to, že naše děti se pomalinku dostávají do věku, kdy už to cestování není boj o vlastní přežití :-D. Nakonec zvládli jsme to i bez tabletu, a to považuju za ještě větší úspěch :-D.

Ubytovali jsme se v jelením hotelu Gerl (tak ho pojmenovala Neli a asi Vás napadne proč :-D) a byla to dobrá volba. Hotel byl zrekonstruovaný, krásný, čistý a co hlavně - měl bazén! Takže děti = nadšení level milion a my měli argumenty k občasnému rodičovskému "vydírání" typu "když..., tak pak bude bazén O:-).  


V pátek odpoledne jsme přijeli a po té cestě už se zmohli jen na bazén, leháro v posteli a večeři v místní restauraci (a vařili skvěle). Druhý den jsme ale po vydatné snídani vyrazili do města. No napíšu to takhle, já jsem chtěla vyrazit do města, Martin chtěl do solného dolu a děti do bazénu. Takže jejich nadšení, když jsem je vláčela městem, si dovedete představit O:-). Děti mi to myslím trochu odpustily, když jsem jim slíbila, že na hrad pojedeme zespodu zubačkou a ještě předtím jsme se zastavili v obchodě s čokoládou. Zřejmě nemusím psát, že město je rodiště jednoho z nejvýznamnějších hudebních skladatelů W. A. Mozarta (my viděli jen dům, kde se narodil) a také pověstné pro čokoládové "Mozartovy koule". Zapadli jsme tak do prvního krámku, kde jsme strávili nakonec asi 45 minut vybíráním čokoládových figurek a koulí. Rozmlouvali jsme, smlouvali jsme a nakonec jsme odešli asi se 40 koulemi, 10 čokomikuláši a čerty, čokomincemi a čokolízátkama ve tvaru tučňáka :-D. No nechali jsme tam skoro 70 EUR, Martin mě miloval hned podruhé ten den a s nakupováním byl konec :-D.


No a pak jsme se vydali na hrad. Trošku jsem zbledla, když mi paní na kase řekla, že společně s lístkem na zubačku je potřeba koupit celou vstupenku na hrad a nechali jsme za ty dvě asi minutové jízdy kolem 24 EUR :-D. Ale dětem se líbilo a ve finále jsme prošli všechna nádvoří, odkud je opravdu krásný výhled na celé město. A jeden tip, pokud tam budete, nachystejte si mince- 5 centů a 1 euro, děti si tam můžou nechat vyrazit v mini automatu svou vlastní památeční minci. My tam hledali "směnárnu" pěkně dlouho O:-).



Po náročném kulturním zážitku jsme sjeli opět dolů do města, prošli se uličkami, najedli a nasáli už trochu té vánoční atmosféry, protože se právě chystali vánoční trhy. Já pak trochu zablokovala nejužší uličku v centru a z pohledu kolemjdoucích je jasné, že mé nadšení úplně nesdíleli :-D.


Po jídle jsme se pak vydali do muzea  Haus der Natur, které nám doporučila paní recepční. A já musím napsat, že pokud budete někdy v Salzburgu s dětmi, tohle místo rozhodně nevynechejte a vyhraďte si na něj alespoň 3h. Několik pater, expozice o dinosaurech, podvodním světě, hmyzu, zvířatech, kosmu či lidském těle. Spousta interaktivních prvků, všechno domyšlené do detailu, dětská herna s vodními prvky.. A nemůžete děti dostat ven :-D. Hugymu se líbili velcí brouci a se zájmem na ně ukazoval a častoval je termínem "bubák", Neli byla nejvíc nadšená z expozice o lidském těle a celé rozmotané střevo dokázala fascinovaně pozorovat dlouhé minuty. Tatínkovi se zase líbila část o lidském pohlavním životě, kde jste na jedné fotce skupiny žen mohli mačkat tlačítka a řadit je tak dle toho, jak Vám připadají atraktivní. No mačkal dost aktivně, tak úplně nevím, jestli jsem to měla jako pomstu za hrad nebo co mi tím chtěl naznačit :-D :-D.


Po výstavě (zavírali v 17h) jsme již zamířili rychle zpět na hotel, do bazénu, napapat a spinkat. Ráno nás totiž čekal další pestrý program, i když jsme se museli rozdělit. Děti jeli s tátou do onoho solného dolu a posílali mi fotky sněhu, který potkali po cestě. Foťák s sebou neměli, tak omluvte zhoršenou kvalitu fotky z mobilu, ale nemohla jsem si ji odpustit. Prďolata totiž dostala bílé pláště a zvlášť Hugy v něm vypadá jako dětská verze Ramba :-D. Ale přijeli nadšení! Projeli se tam vláčkem, loďkou, dovezli krystalky a malé solničky a vyprávěli dlouhé minuty :-).  


No a já? Já zamířila na cíl naší cesty - DM food festival! Po pravdě jsem moc nevěděla, jak to bude vypadat a probíhat, ale byla jsem si jistá, že to bude fajn, stejně jako DM piknik, který jsme s holkama podnikly v září. A víte co? Bylo to ještě mnohem lepší!!

                                                                                                                            foto jmenovky a stánky: Julia Schierer 
Sešli jsme se v nádherných, téměř hipsterských prostorách Salzburgského Panzhalle a již u vstupu mi bylo jasné, že tady bude panovat vánoční atmosféra. Potkala jsem se tu s holkama - Domčou a Ditkou, které byly na akci pozvány společně se mnou. A upřímně musím říct, že jsem byla za tohle naše složení moc ráda, protože holky jsou skvělý. No a k tomu si připočtěte  milý organizátory z řad DM a člověk se tu nemohl cítit jinak, než báječně O:-).


Na přivítanou jsme dostali košíky, do kterých jsme si mohli vybrat na malých stáncích produkty od DM (a dalších partnerů), které nás zaujaly. Já si odnesla kromě řady věcí z DMbio ještě i zdravý chleba, koření do mléka, raw čokoládu nebo sušené ovoce.

No a pak už se začalo vařit! Na akci bylo 12 stanovišť, každé za jeden evropský stát a spolu s ním i národní tým kuchařů. Všichni měli za úkol vařit jejich národní vánoční jídlo v moderní úpravě, nejlépe s použitím DMbio surovin :-).  Za Českou republiku se tak připravoval houbový kuba a perníčky. My jsme byly s holkama přiděleny na stanoviště jiné, k rakouskému týmu. To proto, abychom nevařily to, co notoricky známe (no já teda kubu nikdy nedělala, ehm O:-)), ale měly možnost vyzkoušet si něco nového. A bylo to super!

                                                                                                                                                                                                               foto perníčky + já: Julia Schierer 
           
Naše šéfkuchařka připravovala jáhlové rizoto z červéné řepy s kozím sýrem a zkaramelizovanými jablky a to teda bylo.. Nebe v hubě! A pak chia pudink, který jsme měly s holkama za úkol dozdobit. No, vzhledem k tomu, že ze zdobících surovin jsme měly k dispozici jen jablka, mátu a oříšky, nedopadlo to myslím vůbec blbě :-D. 


Po naší kuchtící akci se konečně přešlo k ochutnávání! Mě strašně zaujala plněná paprika čočkovou směsí, výborná polentová kaše, ale úplně nejvíc pak dezert slovenského týmu - Štědrák, v moderní úpravě! Tvarohový krém se šlehačkou, dole takové sušenkové těsto a uvnitř datlovo-ořííšková náplň spolu s mákem. Po dlouhé době jsem si dala zákusek a měla jsem asi milion chutí si ještě přidat. No naštěstí zmizel rychlostí blesku O:-).  


Na závěr jsme si ještě mohly ozdobit vlastní čokoládu a odnést jako dárek pro svoje milované. Já udělala 2 kusy, pro Hugyho a Nelinku a asi nemusím psát, že rozbaleny byly ještě v autě a domova se téměř nedožily :-D.

Co říct na závěr? Z mého výrazu asi poznáte, že jsem opravdu happy. Odcházela jsem s neuvěřitelně milým pocitem a plným žaludkem. Jak jde o výborné jídlo, Lucík je vždycky spokojený :-D.

Né vážně, moc děkuji DM za pozvání a trochu doufám, že jsem Vás našim výletem třeba trochu nalákala k návštěvě Salzburgu. Co Vy na to? Třeba zrovna po cestě na hory v zimě nebo na vánoční trhy.. O:-)

Lucka


                                                                                                                                                                                                                       společné foto: Julia Schierer
SHARE:

7 komentářů

  1. Luci krásné fotky, Slazburg je nádherný. Loni v létě jsme taky prošli centrum s dětma, ten kopec k hradu je brutální s kočárkem :))) Njevíc se nám líbila promenáda kolem řeky a krásný zahrady. Určtiě se tam chci ještě někdy podívat. A ty dobrůtky od DM taky vypadají nejen zdravě ale i mnamozne!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Utunko!! V létě to tam musí být taky krásný! U řeky jsme právě ani nebyli, to jsme nestihli :-( Teď mě mrzelo, že jsme ještě nestihli vánoční trhy, vypadalo to moc hezky.. Ha, tak o důvod víc se tam zastavit třeba v létě! Kam tam jezdíte v létě na hory? My byli letos v Korutanech a bylo to moc pěkný :-) Chtěla bych se tam vrátit :-)

      Vymazat
  2. Jezis to vypada skvele :-) A pobavila jsem se, takze dekuji! Hugí v plášti je stejně nej :-D neměl pod tím péřovku???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi, děkuju Luci!!! Bylo tam fakt moc hezky, byla jsem překvapená :-). Jooo, měl pod tím bundu a vypadal jak svalnatý skřítek :-D :-D..

      Vymazat
  3. Wow! Krásné fotky a rodinný výlet :) A tobě to moc sluší :)

    www.mummysweetbaby.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Luci to zní super, výtvory vypadají velmi lákavě, hned bych si dala. A hezky jste to myslím s rodinkou naplánovali, aby si užil každý :-)
    Salzburg je určitě krásný, byla jsem tam naposledy jako dítě a už se tam chvíli znovu chystám, jen na to jaksi ještě nedošlo, tak snad brzy :-) měj se moc krásně užij si pohodový a nádherný advent. Peťule

    OdpovědětVymazat
  5. Boli sme v Salzburgu pred minuloročným Vianocami. Bolo to naaadherne a Salzburg je pre mňa láska na celý život.

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig