středa 18. července 2018

Knihovnička // Prázdninové čtení aneb 7 našich knižních novinek


Čteme rádi a čteme každý den. Je to takový náš pravidelný rituál před spaním a věřím, že nejsme zdaleka jediní, ale že to tak má většina z vás. Přiznám se bez mučení, když po mě děti chtějí, abych si s nimi hrála "na princezny" nebo na "na průvodčí", kroutím se jak žížala, protože mě to úplně moc nebaví O:-). Jak jde ale o čtení, jsem ta první, která leží v posteli a otevírá s nadšením knížku.
Tomu i dost odpovídá počet dětských knížek, které doma máme a které se nám už nikam nevejdou :-D. V knikupectví jsem schopná utratit majlant a až se přestěhujeme, plánuju dětem konečně koupit nějakou hezkou knihovnu..



Ale zpět ke knížkám samotným. Poslední dobou se nám jich doma nakupilo docela dost. Ať už ty, které určitě znáte třeba z IG, kde jsou velmi populární, tak těch, které jsem objevila úplnou náhodou. Dnes jsem jich pro vás vybrala 7, ale protože je jich mnohem víc, příště bude zřejmě pokračování :-D. Takže které knížky jsme si totálně zamilovali a které mají naopak lepší reklamu, jak obsah? Jdeme na to!


Pošťák myšák doručuje, Marianne Dubuc, HOST

Tak tohle, tohle je pro mě knížka roku. Narazila jsem na ní zcela náhodou, když jsem byla vybírat dětem oblečení v jednom obchůdku a po prvním prolistování jsem věděla, že bych si ji chtěla přečíst :-D. Ano, já :-D. Ale teď pozor, děti si ji zamilovaly úplně stejně! Když jim dávám večer vybrat, často sáhnou právě po ní (resp. Hugoušek, ten vždycky :-). Pokud máte rádi sérii Jaro, Léto, Podzim Zima od R. S. Bernerové, tak tohle je trošku něco podobného. Textu je zde poskrovnu, o to víc je ale prostoru pro dětskou fantazii a naše povídání a objevování.

Pošťák Myšák má dnes napilno, vydává se na svoji každodenní cestu, kdy musí roznést všechny poštovní balíčky. A koho třeba navštíví? Podíváme se, jak bydlí straka zlodějka, krtek, had, krokodýl, sněžný muž Yetti, jak žijí rybičky pod vodou nebo jakou skvělou manufakturu na vajíčka si postavily slepičky :-). Ilustrace jsou překrásné a my v knížce pokaždé objevujeme něco nového.

Za nás naprostá pecka a 10 bodů z 10 :-).



Gerda, příběh velryby, Adrián Macho, Albatros

Znáte Gerdu? Gerda je totiž hit Instagramu řekla bych :-D. Tak dlouho jsem na ní narážela na různých profilech, až mě to samozřejmě zlákalo taky a koupila jsem ji. A rozhodně nemůžu říct, že bych byla zklamaná. Je to krásná knížka plná těch nejkrásnějších ilustrací. Jen ten příběh je za mě trošičku slabší, asi bych čekala víc.. Ale možná je to fakt jen tím, že knížka byla tak strašně všemi vychválená, že jsem asi čekala hotový zázrak. Dětem se líbí (u nás asi spíš větší Nelince), i když ji kolikrát nestihneme přečíst najednou. 

Malá velrybka Gerda si užívá spokojené dětství. Jednou se však přihodí něco nečekaného a Gerda najednou zůstane sama, bez maminky, táty a brášky. Je jí smutno, a tak se vydává je hledat. Na své cestě oceánem však potkává nové přátele - tučňáky, racky, chobotnici nebo kosatky. Každý z nich jí poví něco málo o sobě a svém životě. Nakonec najde alespoň část své rodiny a hlavně, domov.


Já nejsem tvoje maminka, Marianne Dubuc, Labyrint

Až teď jsem si všimla, že je vlastně tahle knížka opět dílem francouzské autorky Marianne Dubuc, stejně jako Pošťák Myšák (a Ptáček a lev). Tak tímto se oficiálně stáváme jejími fanoušky :-). Tohle je totiž další naše oblíbená knížka. Máme ji tedy doma už déle, ale vždycky se k ní strašně rádi vracíme. Krásné ilustrace, textu je málo, ale zase více stránek a dá se přečíst najednou. Příběh je hodně minimalistický, ale tak hezky pojatý, že děti opravdu baví - oba dva. I Hugy u ní nadšeně vydrží.

Veverčák Oto si poklidně žije ve svém domečku na stromě, když se jednoho dne před jeho dveřmi objeví podivná zelená koule. Nejdřív o ní nejeví zájem, ale zanedlouho z ní vykoukne malé, bílé, chlupaté zvířátko, které mu začne říkat "mami". Oto mu poskytne přístřeší, ale je rozhodnut najít mu jeho maminku, navíc zvířátko každý den roste a roste. Příběh o hledání maminky, které se sice nenajde, ale oba dva najdou víc - přátelství.



Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky, Elena Favilli, Francesca Cavallo, Albatros.

Další populární knížka, na kterou jsem narazila na Instagramu. Knížka je určena pro děti od 6 let a já se trochu po prolistování bála, jestli na ní není Neli ještě malá a že je to vlastně knížka jen pro mě. Přece jen, některé pojmy ještě nezná a já tak musím hodně vysvětlovat. Musím ale říct, že knížka u ní slaví úspěch! Vždycky před spaním přečteme alespoň jeden příběh. Dozvěděli jsme se tak něco o významných vědkyních, sportovkyních, špiónkách nebo političkách. O všem si vždy hodně povídáme a často ji něco dovysvětluju jinými slovy, aby to pochopila. Myslím, že až trošku povyroste, bude to ještě větší pecka.

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky, to je 100 krátkých příběhů o životních osudech známých a něčím mimořádných žen. Najdete tam např. Fridu Cahlo, Coco Chanel, Hillary Clinton nebo i Serenu Williams. Poselství je, že ženy jsou neuvěřitelně silné bytosti a mohou se v životě stát čímkoli, čím chtějí. Každý příběh navíc doprovází jedna krásná a nevšední ilustrace dané dámy (na knížce se podílelo až 60 výtvarnic z celého světa). 


 Kostík hledá přátele, Pawel Pawlak, Albatros

Další knížka, která spolu s Gerdou patří do výběru Knihozemě od Albatrosu. Na rozdíl od Gerdy je však mnohem kratší, textu je tam opravdu poskrovnu a spíše nás zaujaly opět krásné ilustrace. Příběh Kostíka je jednoduchý.. Vlastně tak jednoduchý, že jsem trošičku čekala víc O:-). Děti teda baví, ale není to úplně knížka, po které by sáhly jako první. Možná spíš určená pro ty menší čtenáře, jako je Hugoušek.

Kostík je taková malá, roztomilá kostřička, která ztratila zoubek a bojí se, že není dost hezký a nenajde si přátele. Jednou takhle potká holčičku Rozárku, které jeden zoubek právě vypadl a zrodí se milé přátelství, ve kterém se prolíná svět živých a mrtvých. Společně ukazují, že každý z těchto světů je svým způsobem krásný a potřebný. Nějaký překvapivý konec to nemá, poselství je v tom, že Kostík konečně našel přítele, i přes to, že si vůbec nepřipadal hezký.



Rok ve školce, Przemyslaw Liput, HOST

Tak tohle je další super knížka, která nás totálně nadchla! Možná je to i tím, že si tam to svoje najde jak pětiletá Nelinka, tak tříletý Hugy. Opět je to něco podobného jako série Jaro, Léto, Podzim, Zima, ale s jinými ilustracemi a zasazeno do prostředí školky. A to je pro nás hodně aktuální téma :-). Knížka navazuje na "první díl", který se jmenoval Rok v lese a ten mě naopak nikdy nezaujal. Což o to, knížka je krásná, ale všechny stránky vypadaly dost podobně a já si neuměla představit, jak budu dětem vyprávět o všech lesních zvířátkách, které téměř ani sama neznám (když tam skoro chybí text, že O:-)). Naopak školka, to je jiná, tam už se maminka vyzná líp :-D.

Rok ve školce obsahuje 12 bohatě ilustrovaných dvoustran, které vždy představují nějaký měsíc a co se v tu dobu ve školce děje. Podíváme se, jak děti slaví příchod podzimu a Halloween, co se děje o Vánocích, jak vypadá školní besídka nebo léto na hřišti u školky. Hned na začátku jsou představeny všechny děti a ty můžeme pak pozorovat v průběhu celého roku. Kde je třeba chlapeček, co neustále jí, ten, co stále zakopává nebo si hraje na indiány? A co zase ztratila Evička? Spousta nápadů a příběhů, které zaručí, že vás knížka hned tak neomrzí. Protože chodit do školky je prostě bezva! A já si dávám příště za úkol, abych zvládla i ty zvířátka v lese! O:-) 




Nechci být princezna, Grzegorz Kasdepke, Cpress

Tuhle knížku jsem taky viděla u někoho na Instagramu a hned mě upoutaly ty překrásné ilustrace. Když jsem tak byla v knihkupectví, neváhala jsem ani minutu a knížku hned strčila do nákupního košíku. No, ilustrace jsou opravdu krásné, ale tím to tak asi pomalu končí :-(. Resp. tohle je přesně ta knížka, kde převažuje forma nad obsahem. Dětem jsem ji zatím četla asi 3x a pokaždé se už u konce kroutily a bylo vidět, že už je to úplně nezajímá.

Přitom nápad je to super! Děj se točí kolem holčičky, která si nechtěla hrát na princezny, ale na draka. Nechtěla se nechat svazovat pravidly a tím, co se od ní očekávalo atd. Problém je, že to je všechno. Opravdu všechno. V ději se zkrátka opakuje to stejné pořád dokola - rodina si hraje na draka, princeznu, kostlivce a rytíře.. Čekala bych ještě nějakou zajímavější pointu nebo konec.. Nemůžu říct, že je úplně špatná, ale myslím, že ji hlavně budeme prohlížet kvůli těm krásným obrázkům.  



A to je prozatím všechno! I když nafoceno toho mám více, takže snad příště :-) Protože knížky, to je láska!

Jaká je vaše oblíbená? Ráda se nechám inspirovat při další návštěvě knihkupectví :-) A že bych si už měla pořídit nějakou slevovou kartičku :-D..

Lucka














SHARE:

5 komentářů

  1. Já jsem jako dítě milovala vše od Astrid Lindgrenové!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, tu jsem měla taky rada.. Máme doma Pipi a občas čteme, jen Hugy u toho ještě nevydrží.. Ale Neli už se líbí ❤️

      Vymazat
  2. Super knižní tipy!Moc Vám za ně děkuji! Také milujeme čtení před spaním a něco z výše uvedených určitě do knihovničky pořídíme :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pošťák Myšák objednán, děkuji za tip :*

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig