úterý 27. listopadu 2018

Vzhůru do provozu z bezpečí domova



Jedním z největších strachů, s jakým jako rodiče bojujeme, je pustit naše děti někde samy, do provozu. Bojíme se, aby někde nevběhly do cesty, aby je něco nesrazilo, zkrátka aby věděly, jak se mají v samotném provozu chovat. Ať už jako chodci nebo třeba na kole či kolečkových bruslích. Když jsme tak dostali možnost otestovat pro blog Slevomatu novou deskovou hru zaměřenou právě na tuhle tématiku, neváhali jsme.




Vzhůru do provozu je hra určená nejen pro děti a jejich rodiče, ale i pro podporu výuky na základních školách. Přináší odpovědi na základní otázky z dopravní výchovy, a to hravou a zábavnou formou. Je určená zejména pro děti na prvním stupni základní školy, my jsme ji ale hráli i s našimi dětmi, které mají 6 a 3 roky.




Hra se skládá ze základního herního plánu, 6 figurek, hrací kostky a 100 kartiček s 325 otázkami a odpověďmi. Ty se ještě dělí na dva druhy. Jedny mají na sobě 4 základní znaky – chodec, kolo, první pomoc a právní předpis a otázky a odpovědi k tomu se vztahující. A druhé, které představují vždy jednu dopravní značku, jejíž název má hráč uhodnout.




Úkolem hry je projít s figurkou bezpečně celý herní plán ze startu (domova) až do cíle (školy). Na této cestě vás však čeká řada záludných otázek na téma bezpečného chování v dopravním provozu. Za každou správně zodpovězenou otázku si můžete hodit kostkou a posunout se na herním plánu dále směrem k cíli. Hra má dvě varianty. Rychlou a napínavou, kdy se postupuje dle hozeného čísla na kostce a může se i vyhazovat soupeře nebo vzdělávací a procvičovací, kdy se postupně projedou všechna políčka a důraz je kladen zejména na získávání znalostí.  My jsme hráli variantu rychlou a napínavou, ale když se vám stane, že párkrát po sobě hodíte na kostce 6, hra pak rychle končí. Pro větší děti bych tedy doporučila i vzdělávací variantu, díky které se znalosti z dopravní výchovy více procvičí.




Náš Hugy má 3 roky a jemu se musí hra podávat ještě hodně hravou formou a dost vysvětlovat, protože je na ní malý. Nelinka má za pár dní 6 a ta je už schopná hru v pohodě hrát. Samozřejmě některé věcí ještě neví, ale my to naopak bereme jako příležitost jí to právě touto formou naučit. Někdy koukám, že řadu věcí ví i ze školky, kde je to učí (např. čísla na záchranáře, policii, reflexní prvky na oblečení, značky..). No a pro nás dospěláky je skvělá příležitost, jak řadu znalostí oprášit. A to byste koukali, co všechno člověk někdy zapomene. Víte třeba, do jakého věku mohou děti jezdit na kole po chodníku? Jaká je nejčastější příčina zástavy dechu člověka v bezvědomí? Nebo kde se má jít se širokým dvoukolovým vozíkem?




Závěrem nezbývá než dodat, že tahle hra by měla být pro všechny snad skoro povinná. Nejen, že se jako rodina sejdete, dáte třeba teplý čaj nebo bábovku a strávíte příjemné chvíle, k čemuž tohle počasí přímo vybízí. Navíc se ale vy a především vaše děti dozví spoustu užitečných informací, které využijí každý den a které jim mohou jednou zachránit i život!

Pokud se vám hra líbí, seženete ji právě teď ve slevě na Slevomatu ZDE.

Jaká je vaše oblíbená hra s dětmi? Dáte nám nějaké tipy pro Ježíška?

Děkuju!!!

Lucka

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig