neděle 10. března 2019

Beskydy a nejvíc baby friendly Babyhouse



Od té doby, co máme děti je naší prioritou při výběru dovolené právě to, jak je dané ubytování zařízené a vybavené pro rodiny s dětmi. A Babyhouse je místo, které snad ještě nic v tomto ohledu nepřekonalo. Tady se totiž budou mít děti jako v pohádce. A nejen děti, vlastně i rodiče :-). Navíc tento kout Beskyd není zdaleka tak turisticky vytížený a přelidněný, a právě proto se nám tu tak líbí! A pro mě to je opět návrat do dětství, kdy jsem trávila prázdniny u tety a strejdy v nedalekém Jablunkově:-)


Do Dolní Lomné jsme se vypravili již podruhé, ale poprvé v zimě. Naše letní dobrodružství si můžete připomenout TADY. Tehdy jsme sem jeli s přáteli, kteří tohle krásné ubytování našli na internetu a my se k nim přidali. Nyní jsme dostali pozvání si naši návštěvu zopakovat, a to nešlo odmítnout, protože to tady máme rádi. Takže tentokrát poprvé v zimě na lyžovačku, poprvé v pěti a taky poprvé v Malém princi. Tak se totiž jmenuje apartmán č. 1, kde jsme bydleli a který byl doslova a do písmene pohádkový. Jak to vypadá v čísle 2 si můžete prohlédnout v onom zmiňovaném článku z léta. 

Z Brna to sem teď máme podstatně blíž, necelé 2,5h jízdy a asi 230 km. Zvládli jsme sem proto jet i s miminkem na prodloužený víkend. Z Prahy je to o kus dále, cca 430 km a přes 4h. Pak samozřejmě záleží na tom, jak jste na tom s cestováním s dětmi. Paní Beata, která se stará právě o provoz Babyhouse nám říkala, že jsou i rodiny, které jezdí na 3 dny až z Českých Budějovic :-). Pravda ale je, že kdybychom sem jeli z Prahy, asi volíme aktuálně pobyt na celý týden.

Článek vznikl ve spolupráci s Apartmány Babyhouse


Malý princ se nachází ve zvýšeném přízemí, což jsme teď ocenili mnohem více vzhledem k tomu, že jsme měli s sebou kočárek a ten nechávali na chodbě u bytu. Jedná se o byt s rozlohou cca 100 m2 a dispozicí 4+kk - tedy kuchyň s obývacím koutem, 2 ložnice a dětský pokoj. Byt je zamýšlen pro dvě rodiny, proto zde najdete i dvě samostatné koupelny se sprchovým koutem. Asi se sem nevejdou 2 tak velké rodiny, jako jsme my (proto jsme tady byli sami), ale pokud máte 1-2 děti, tak to myslím není problém. Stejně tak, pokud na dovolenou vezmete třeba prarodiče :-). 


Co se nám na Apartmánech Babyhouse líbí ze všeho nejvíce je jejich maximální zaměření na rodiny s dětmi. Najdete tady vše, na co si jen vzpomenete. Do ložnice vám v případě potřeby nachystají dětské postýlky (nebo i kolíbky) včetně povlečení, hnízdečka nebo kojícího polštáře. To všechno je z nabídky eshopu Baby nábytek, protože manželé Lukovi, kteří za tímto projektem stojí, se už několik let věnují právě prodeji dětského nábytku (aniž bych to tušila, máme od nich dětské postýlky, které jsme kupovali do nového domu).


Kromě toho tu najdete přebalovací pult, jídelní židličku, dětské nádobí, stupátka k umyvadlu, vaničku nebo dětskou redukci na záchodové prkýnko. Za největší pecku ale považuji dětský pokojíček/koutek/hernu, který najdete v každém z bytů. Ano, je to hotový ráj, a to nejen pro děti, které se maximálně zabaví a vyhrají, ale i pro rodiče, kteří mají po náročném dni chvilku klid na odpočinek (teda v našem případě chvilku klid jen na Bertíka :-D)).


V herničce najdete všechno - od hraček pro nejmenší děti, domečku pro panenky, teepee stanu, autíček, Nintenda wii, kostek až po lego a nejrůznější společenské hry. My jsme o Nelince a Hugovi prakticky skoro nevěděli (teda do té doby, než se jejich pozornost zaměřila na jednu jedinou hračku a začali se hádat O:-)). Dokonce jsme tady objevili Carcassonne, který máme mimochodem i kdesi doma z Martinova mládí. Hráli jsme ho s dětmi poprvé a ihned se z něj stala nejoblíbenější hra posledních týdnů!


K ubytování patří i krásná zahrádka se skluzavkami, houpačkami a taky pískovištěm. V létě se tu děti proháněly na motorkách, jezdily s kolečkem nebo se schovaly do malého bunkru (zahradního domečku). Navíc přes plot můžete koukat i na koníčky, které chovají sousedi. 

Poprvé jsme teď taky zkusili vířivku, na kterou tuším tehdy v létě nebyl čas. Ideální kombinace - celý den dovádět na sněhu a pak se doma pěkně naložit do teplé vody a trochu relaxovat. Teda takhle - Martin relaxoval s dětmi, já pak sama, ale asi tak 10min, než na mě zavolal, že Bertík brečí a má hlad :-D..

Jediné, na co bych upozornila je fakt, že se Babyhouse nachází z jedné strany u méně frekventované silnice (kde je i parkoviště). Zahradu od silnice dělí branka s takovou tou kovovou pojistkou, přesto jsem vždy radši hlídala, kde se děti nachází. 

Navíc musím vypíchnout, že jsme měli štěstí na obsazení domu a nad námi bydlely 2 rodiny s asi 4 dětmi, a tak jsme měli super parťáky a děti se vzájemně navštěvovaly :-).



V domku za mnou najdete i kryté posezení a gril, takže v létě ideální na pořádání malých rodinných grilovaček. Stejně tak tu můžete opékat i špekáčky - na zahradě je ohniště :-). 


A teď se dostávám k tomu, cože se to tady vlastně dá v zimě podnikat :-). Podotýkám, že za 4 dny jsme toho opravdu moc nestihli a vzhledem k tomu, že nám do toho ještě marodil Bertík, museli jsme některé původní plány přehodnotit. 

Nicméně, děti jsem předem objednala do lyžařské školky Malina ski school na Bukovci (cesta sem trvá necelých 15 minut jízdy autem). A pokud vám ten název něco připomíná, pak jen dodám, že ji má na starosti Verunka z blogu Matylda a Hugo s manželem. Dětem jsme nakonec zaplatili soukromé lekce, kdy měl každý svého instruktora (oba mají jinou výkonnost). Původně měli lyžovat jen čt, pá, so, ale nakonec jsme přidali i neděli, protože děti to nadmíru chytlo a Neli chtěla zkusit ještě snowboard! 

Byla jsem strašně mile překvapená, jak to Huga bavilo! Minulý rok se s lyžováním teprve seznamoval, no letos už si v klidu sjel sjezdovku, vesele kynul z vleku a rozdával úsměvy jako člen královské rodiny :-D. Co víc, sám prohlašoval, že chce jít lyžovat, a to je co říct :-D. Určitě to bylo i tím, že všichni instruktoři, které jsme měli, byli prostě a jednoduše skvělí a s dětmi to opravdu váleli dokonale. V Kempalandu nám vyhovovalo, že byla vedle malé dětské sjezdovky i větší modrá, takže jak se děti výkonnostně zlepší, jde se lyžovat sem. Neli tak lyžovala na modré, Hugy na té dětské s pomalejší pomou nebo pásem.

A mamince zase vyhovovalo to, že je hned u vleku restaurace, kde si může pěkně v teple popíjet kafíčko a pozorovat děti :-D. Na oběd pak moc doporučujeme hned vedle hotel Kempa, kde mají dětský koutek.


S Nelinkou jsem se pak jeden den vydala i na večerní lyžování. Dost možná poprvé a naposledy, protože ta malá treperenda jede tak rychle, že stará nebohá matka nejen, že ji nestačí, ale hlavně má hrůzu v očích a strachem srdce až v krku. Takže příště radši vyšlu tatínka. Ten je přece jen statečnější! :-D


Manželé Lukovi nám doporučili jet se podívat i na polskou stranu (necelých 15 min autem z Bukovce). Tady jsme zakotvili u hotelu Zloty Groň (jmenuje se tak i celé středisko). Snědli jsme výborný oběd (doporučujeme dát si jednu z jejich specialit místní kuchyně) a Martin šel pak s dětmi sjet párkrát kopec. Jsou zde 2 vleky (včetně sedačky) a asi 4 sjezdovky. Líbilo se nám tu moc a ta panoramata? Jako ano, to je hodně insta friendly místo :-D. A co víc, kousek odsud je prý i bezva akvapark!


Kdybychom tu byli déle, určitě bychom jeli lyžovat ještě někam jinam. Přímo v Dolní Lomné se nachází ski areál Severka, kde je i dětský vlek, autem jste tam do 3 minut. O kousek dál, cca 8 minut od ubytování je pak ski areál v Mostech u Jablunkova (viz foto). Najdete tu sedačkovou lanovku a dvě sjezdovky. Kromě toho je ale hned vedle bobová dráha a v teplejším počasí mají u srubového hotelu Gruň taky trampolíny (navštívili jsme v létě). Paní Beata nám ještě doporučovala slovenské ski centrum Velká Rača, kde je těch možností snad úplně nejvíc, včetně běžkařské dráhy a bobovky.

Co  stojí za to vidět třeba i v teplejším počasí jsem tehdy popisovala ZDE. V Dolní Lomné je zážitkové centrum Ursus, na zvířátka můžete kouknout v zemědělském dvorku nebo se vydat na rozhlednu Tetřev. Kromě toho je zde řada turistických tras s krásnými výhledy po okolní přírodě. 


Abych pravdu řekla, odjížděla jsem trochu smutná, ale to já vždycky, když vím, co všechno bychom mohli ještě vidět, ale už nebyl čas O:-). O důvod víc se sem zase vrátit. Nejen opět zavzpomínat na dětství, ale tentokrát i víc prozkoumat polskou a slovenskou stranu. Těch možností je tu tak strašně moc a přitom to není žádné turistické mega centrum, kde byste si připadali jako na Václaváku. O to příjemněji nám tu s dětmi je :-)..

Znáte tento krásný kout naší země? 


Lucka




SHARE:

1 komentář

Blog Design Created by pipdig