pondělí 5. srpna 2019

Tip na výlet// Hurá zažít středověk do Zeměráje



Asi hodinu a půl cesty z Prahy směrem na jižní Čechy se nachází zážitkový park Zeměráj. Místo, které nás překvapilo svou jedinečností, a to můžu zodpovědně říct, že těch zábavních parků jsme již navštívili hodně. Tady se ale doslova a do písmene zastavil čas a vy se tak během chvilky ocitnete na vesnici našich předků v raném středověku. Aneb je na čase publikovat článek z minulého léta, na který jsem úplně zapomněla. Byla by to škoda, protože tohle je hezký tip na výlet!





Zeměráj najdete za obcí Kovářov v okrese Písek a nejpohodlnější způsob dopravy sem je autem, parkoviště je hned u vstupu do parku. Přijet můžete i autobusem veřejné hromadné dopravy, ale musíte počítat s tím, že od zastávky na návsi se ještě 1,5 km projdete.

Zážitkový park se rozkládá na ploše asi 9 hektarů uprostřed jihočeských luk. K tomu připočítejte více jak sto různých her, zábavných a naučných prvků, dobrodružných úkolů, bludiště nebo paleontologické naleziště a máte program minimálně na celý jeden den.



Příjemně nás překvapilo i vstupné 110 Kč na osobu (online stojí míň) a děti do 3 let jsou zdarma. Hned při vstupu je také potřeba směnit peníze za starodávné mince, tzv. smíšky (10 Kč /1 mince), se kterými se pak platí v celém areálu – jídlo i některé aktivity. V rámci akce na Slevomatu máte ale spoustu aktivit v ceně vstupenky.



Na úvod jsme na pokladně dostali mapku a hru Cestu za pokladem. Her je tam několik, dle věku dítěte si můžete vybrat z asi 10 včetně cvrnkané, fotbalgolfu nebo házení kroužků. Naše děti zvolily hned tu první, protože jak se někde řekne poklad, nejde odolat.

Dostali jsme samopropisovací mapky, které nás provedly celým areálem, hledali jsme vyryté symboly (díky nápovědě na mapce), které jsme pak do mapky tiskli pomocí mince a z částí textu skládali tajenku, která nám řekla, kde je ukrytý poklad (čokoládová mince nebo barevný kamínek). Hra je určená pro děti od 5 let, ale bavilo to moc i našeho Huga a to má 3.



V areálu pak najdete různá stanoviště, na jednom z prvních jsme si vyrobili amulety na krk. Hugy ho od té doby nechce sundat ani na spaní. Všechny výtvory tam totiž necháte pod svým číslem uschnout a před odchodem z parku si je pak můžete vyzvednout hotové domů.



Hodně času jsme strávili v Hruškově. Jedná se o reálnou podobu dobové raně středověké vesničky. Najdete tam několik chýší a průvodce v dobových kostýmech, kteří ani na chvilku nevypadnou ze své role. Vyzkoušet tu pak můžete i řadu činností. Nelinka s paní průvodkyní chvíli spřádala vlnu, vyrobila si malou mističku v keramické dílně a Hugyho hodně zaujalo mletí obilí (no kdybychom ho neodtrhli, pravděpodobně by tam mlel dodnes). 



Poté jsme se přesunuli do archeologického a paleontologického naleziště, kde naprosto zodpovědně dlouhé minuty hledali a vyhrabávali kosti, zkameněliny a další historické nálezy. Korálky si pak mohli odnést i domů.



Po první části našeho dobrodružství nám značně vyhládlo a tak jsme se vydali do místní hospůdky na oběd. Kdo by ale čekal mastné hranolky a párek v rohlíku (jak to bývá v parcích zvykem), toho musím značně zklamat. Tady se totiž myslí i na jídlo! Vybírat tak můžete ze starodávných specialit jako maso s kopřivovými knedlíky, pohanková kaše, noky se zelím a uzeným masem nebo Nelinkou vysoce hodnocená hrstková polévka (a to je co říct!). Ke kávě (a pro Huga, našeho milovníka všeho sladkého) tu pak mají i palačinky, domácí koláče nebo medové placky. Na svačinu i výborné pečivo. Zkrátka a dobře, tady se opravdu skvěle a kvalitně najíte. Jen je třeba upozornit, že občerstvení je tu jen jedno a tak si pak vezměte pití s sebou do baťůžku.



V případě nepřízně počasí tu mají i krytou venkovní hernu a opravdu velké množství stolních dřevěných her.  My jsme si stihli zahrát tuhle skrývačku, kdy si během chvíle musíte zapamatovat pořadí barevných tyčinek nebo skládačku ve tvaru písmen (no s tou si skoro neporadil ani náš tatínek). Jinak jsme většinu času trávili venku na sluníčku (je opravdu nutné vzít dětem pokrývky hlavy). I po cestě však najdete řadu puzzlíků a jiných vzdělávacích prvků, díky kterým se děti seznámí s místní přírodou. Hodně nás zaujalo i místní bludiště z dřevěných kůlů, které je prý největší svého druhu u nás. 



Vrcholem celého programu pro nás ale byla stezka naboso. Kilometr dlouhá cesta vás provede různými terény od trávy, šišek, klacků, potůčku až po bláto. Po cestě jsou navíc další vzdělávací interaktivní tabule (např. hledej stopy zvířátek, přiřaď kytičky k jejich kořenům apod.). Dětem se to celé líbilo tak strašně moc, že si pak botky ani nechtěly znovu obout – bosé chůzi třikrát zdar! Jen je třeba upozornit, že toalety (resp. pouze TOI TOI) jsou v celém areálu jen jedny a když se vašemu dítku zachce zrovna v polovině této stezky, dáte si takový lehký překážkový běh parkem.



Při cestě zpět jsme se ještě vypravili pozdravit místní zvířátka. Pastviny archeoparku jsou totiž spásány ovcemi a kozami, ale chovány jsou zde i slepice. Vybírána jsou prý pouze původní česká plemena.


Menší zastávku jsme si udělali i v dětské vesničce Hrejkov, kde najdete ve zmenšeném měřítku i obchod, pekárnu, hospodu, úřad nebo kovárnu. A všude si mohou děti vyhrát.



Cachtat se pak dá u místního Hrejkovického potoka, kde je pumpa a řada dřevěných prvků (korýtek). Naopak k odpočinku je určena osada Budařov, kde si můžete v klidu posedět nebo poležet ve slámě, rozdělat oheň na ohništi a třeba opéct něco dobrého přineseného z domova.  



V Zeměráji jsme strávili celý den a přesto jsme nestihli projít a zažít úplně vše. Park toho nabízí opravdu hodně a co se nám líbilo úplně nejvíc, tak je všechno tak nějak přirozeně začleněno a v kontaktu s místní přírodou (vlastně zde najdete vše jen z přírodních materiálů, i příbory mají k dispozici dřevěné). Úžasná změna oproti jiným parkům. Navíc si troufám říct, že si odsud odnesete i spoustu nových informací o fauně a flóře a životě našich předků, který navíc zažijete na vlastní kůži.

My jsme tu určitě nebyli naposledy!

Důležité informace:
-         U vstupu na pokladně je možné platit kartou
-         Je nutné směnit peníze za smíšky (na pokladně při vstupu nebo v prodejně suvenýrů u hospůdky)
-         Pro děti vezměte pití, pokrývky hlavy a krémy na opalování
-         Toalety jsou v areálu jen jedny (naštěstí ne dobová latrína, ale alespoň TOI TOI) a doporučuji vzít si sebou i mýdlo (antibakteriální gel)
-         V areálu je možné si odpočinout na trávě – můžete si vzít i piknikovou deku nebo něco dobrého, co lze opéct na ohni
-         V květnu a červnu je otevřeno pouze o víkendu a svátcích
-         O víkendech mají i speciální program uveřejněný vždy na webu










SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig