sobota 21. prosince 2019

Inspirace // Vánoční čas u nás doma


Už se to blížííííí!! Máte už vše připraveno? Těšíte se? A co si letos přejete od Ježíška? Jako každý rok mi ten adventní čas zase tak strašně rychle utekl.. Ještě jsem se ani nestihla zorientovat po návratu z Amsterdamu (kde jsme byly na víkend s kamarádkou) a za 3 dny je Štědrý den! A tak se pomalu smiřuju s tím, že zřejmě nebude úplně uklizeno, generální třídění garáže (kde je jako mega ultra bordel) nechám až po svátcích a 2 koše plné prádla asi zamču do prádelny a budu dělat, že tam nejsou :-D..


Článek vznikl ve spolupráci s firmou F&F

O tom ty Vánoce stejně nejsou, nemám pravdu? O:-). Ač jsem dokončila asi tak polovinu ze svého seznamu, mám z toho vlastně docela radost. Díky neštovicím a skoro měsíčnímu domácímu vězení jsem letos stihla s dětmi upéct asi 7 druhů cukroví, vyrobili jsme pár krásných dekorací, mám už něco málo zabaleno, vybrány vánoční outfity a teď se jen modlím, aby ten náš (od druhého adventu nazdobený) stromeček ještě chvilku vydržel a neopadal úplně celý :-D.




Vánoční tvoření

Už minulý rok jsem si dělala zálusk na vánoční hvězdy ze svačinových sáčků, které jsem obkoukala na Pinterestu (mém nejvěrnějším příteli :-D). Pak jsem je viděla u Barči a bylo rozhodnuto, letos je musím zkusit! Výroba je hrozně jednoduchá.




Na jednu hvězdu potřebujete 9 svačinových sáčků. Na každý z nich naneste lepidlo na papír dle červeného vyznačení na fotce a přilepte je k sobě. Do takto přilepených sáčků vystřihněte dírky, tvary, dle toho bude hvězda vypadat. Poté naneste na vrchní sáček opět lepidlo, hvězdu roztáhněte a konce slepte. Udělejte malou dírku na silon či provázek na zavěšení. A je to!

Další věc, do které jsem se na Pinterestu úplně zamilovala jsou dřevěné korálky. Vyráběli jsme z nich hvězdičky, kolečka, srdíčka a nakonec i řetěz, který máme zavěšený nad stolem. 




Ke tvorbě ozdoby budete potřebovat dřevěné korálky, tenký drátek a nůžky. Postup je na fotce níže.



  1. Na menší hvězdu si připravte cca 40cm dlouhý drátek. Na něj navlečte 12 korálků.
  2. Posledním korálkem provlečte druhou stranu drátku tak, aby byl na jedné straně drátek krátký a na druhé byl delší konec, s tím se bude dále pracovat.
  3. Utáhněte drátek, vytvoříte tím kroužek. Na delší konec navlečte další 3 korálky.
  4. Konec delšího drátků provlečte ob jeden korálek, skrz.
  5. Utáhněte, vytvořili jste tím cíp hvězdičky. Stejným způsobem postupujte dále, dokud nevytvoříte 6 cípů.
  6. Nakonec upevněte konec drátku tím, že ho obmotáte kolem druhého, kratšího drátku. Zastřihněte jeden konec, z druhého můžete udělat poutko na zavěšení.
Můžete ale zvolit i jednodušší variantu a na drátek jen navlékat korálky a pak to roztáhnout do požadovaného tvaru - třeba kolečka (dělaly děti) nebo zkusit i jinou hvězdu, jako já.





Kromě hvězdiček jsme dělali ozdoby s bambulkami. Ty jsou asi jednodušší. Potřebovat budete korálky, vlnu a nůžky. V prvé řadě si kolem ruky (nebo kolem kousku kartonu) obmotejte vlnu (cca 25x). Poté postupujte dle foto návodu.
  1. Vezměte další kousek vlny a zavažte jeden z konců (vrchní část).
  2. Spodní část nůžkami rozstřihněte.
  3. Kousek pod vrchní částí opět zavažte provázek. Vznikne tak „bambulka“.
  4. Na vrchní část ozdoby navlékněte korálky. Pokud by provázek nešel provléknout malým korálkem, pomozte si párátkem, kterým vlnu uvnitř protlačíte na druhou stranu.




Kromě toho jsem pak v kreativních potřebách koupila průhledné, šroubovatelné, plastové baňky a naplnily jsme je s Nelinkou rostlinkami - použily jsme eukalyptus, ilex nebo klasické větvičky.




Myslím, že se to fakt povedlo. Koukněte níže, jak to pak vypadá v celkovém aranžmá :-). 

Vánoční outfity

Některé z fotek už znáte :-). Na podzim jsem totiž navázala opravdu velmi krásnou spolupráci F&F, ze které mám radost. Doposud jsem tam nakupovala hlavně pro děti, ale teď tam strašně ráda chodím koukat i na dámskou a pánskou kolekci. Výběr je veliký a ceny velmi příjemné. Jen si člověk musí často pospíšit, protože ty nejhezčí věci jsou rychle pryč (zvlášť v mojí velikosti :-D). 



                                                                                                                                                  Všechna pyžámka máme z F&F


Dětem jsem koupila tyto krásná vánoční pyžámka, všichni mají stejná. Měli v podobném designu i pro maminku a tatínka. Já jsem ale zvolila tenhle kostkovaný overal, který je prostě boží.



                                                                                                                                                     Šaty na večer jsou z F&F

Moje dilema ohledně svátečních šatů z F&F jste možná zachytili na Instagramu. Nakonec jsem si vybrala hned troje :-D. Prostě všechny byly tak krásný, že nějak nešlo odolat O:-). Pevně doufám, že budu mít aspoň důvod víc chodit ven a provětrat je. Zrovna dnes se chystáme na večírek a beru si jedny z nich. Jupíííí! A jako bonus navíc - ty sametové šaty na fotce nalevo stály prosím pěkně 249 Kč! Prostě win win situace :-). 



                                                                                                                                      Dámské i holčičí šaty jsou z F&F

Na Štědrý den ale budu v těchto krajkových. Nelinka si totiž vybrala podobné (jen v červené barvě) a moc si přála, abychom se sladily :-). 

No a co by to bylo za Vánoce bez vánočních svetrů?? Miluju je :-D. Minulý rok jsme si pořídili celá rodina a letos jsem jen dětem vyměnila velikosti. Chodíme v nich na vánoční trhy, na slavnostní obědy i za rodinou. A vždy to vyvolá veselé a milé reakce (ten Martinův totiž dokonce svítí :-D). Stává se z toho prostě tradice. Co vy a vánoční svetry?? Jedete na podobné vlně? O:-)



                                                                                                         Vánoční svetry pro celou rodinu jsou z F&F


Sváteční tabule

Po pravdě už asi tak 3 roky toužím po novém svátečním jídelním servisu, ale stále jsem ještě nenašla čas ho vybrat O:-). Takže letos bude zase stejný, jen jsem alespoň konečně sehnala nový jednoduchý ubrus, který sedí na náš stůl (je 220cm dlouhý). Našla jsem tento bílý z bavlny a lnu v Jysku a na Štědrý den na něj ještě položím šedý běhoun. 

My to dnes ráno otestovali aspoň se snídaní. Teď ho budu muset ještě vyprat a vyžehlit. :-D




No a tady už všechny ty naše vyráběné dekorace (jak by řekl můj muž - pičičandičky) v akci :-D. 





Adventní věnec jsem vám už také ukazovala - letos jsem dělala tohle dřevěné polínko. Našla jsem ho na zahradě u grilu (který nepoužíváme :-D) a tavící pistolí pak ozdobila. Svíčky jsem nasadila na přitlučené hřebíčky a ještě zajistila lepidlem. Jak to tak vidím, začíná se ze mě stávat milovník DIY projektů :-D :-D. 




Balím, balíš, balíme!

Jako minulý rok, i letos u mě vyhrál obyčejný hnědý balící papír. Dětem jsem chtěla udělat něco jiného, jak loni, ale přiznám se, že po detailním, mnohahodinovém zkoumání Pinterestu se tohle zkrátka jevilo zase jako nejhezčí. Tak tady malinká inspirace, co vše se dá vykouzlit s obyčejným balicím papírem (a lepidlem, barevnými papíry, fixy, nůžkami a tak :-D).




Vánoční pohoda

Díky neštovicím a téměř měsíčnímu vězení jsem letos stihla nebývale mnoho druhů cukroví, sedm (plus perníčky). Což taky znamená, že jsem aktuálně přesně o 3kg těžší  :-D. U nás vede na plné čáře linecké, vanilkové rohlíčky (zásadně z mandlí), išelské dortíčky a kokoule. Já, jako jediná asi, miluju vosí hnízda a dětem jsem ještě dělala čoko sušenky - crinkles a medové sušenky. Co frčí u vás??



Tak nějak si vždycky nejvíc ze všeho přeju, aby u nás byla o adventu vládla hlavně pohoda. A ono se i daří, až na to, že se jako každý rok tradičně zhádáme nad tím, kdy pořídíme vánoční stromek, kdo doma víc uklízí nebo neuklízí, jestli je potřeba koupit nové baňky (nebo konečně nové záclony :-D), jaký bude program posledních dnů nebo kdo pojede nakupovat :-D. Nemyslete si, je to u nás jako všude jinde. :-D




Přesto tu téměř každý večer tancujeme za zvuků vánočních (i nevánočních) písniček, děti poctivě otevírají svůj kapsičkový adventní kalendář a hledají Ježíška. To proto, že letos jsem jim koupila vánoční detektivku od Báry Bečvářové a každý den šílí radostí, když najdou v nebeské schránce další noviny. Máme se a máme se rádi! A o to jde o Vánocích především, že jo :-). 



                                                                                                                                                          Měkoučký župánek je z F&F


Takže nahodit župan, udělat kafíčko, nohy nahoru a taky odpočívat a alespoň na chvíli vychutnat tu vánočně naladěnou domácnost (ty zaházený ponožky pod gaučem vylovím až zítra! :-D).

Mějte krásné a hlavně pokud možno klidné Vánoce plné smíchu a radosti. Užijte si je ve zdraví s těmi, kteří jsou vašemu srdci nejbližší!


Lucka




                                                                                                                                                            Vánoční svetry jsou z F&F








SHARE:

2 komentáře

  1. Milá Lucie, jedním slovem nádhera!
    Krásné svátky celé rodině! Eva

    OdpovědětVymazat
  2. takto si predstavujem raz svoje vysnívané vianoce s rodinou :)

    WHEN PIGS FLY

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig