úterý 30. března 2021

DIY // 3 tipy na jednoduchá velikonoční vajíčka

 


Velikonoce se blíží! Přestože si je letos nemůžeme užít tak, jak jsme  zvyklí, tradice ve většině domácností dodržujeme. A k těm patří také malování velikonočních vajíček. Mám pro vás tři tipy na rychlá a hlavně krásná vajíčka. Přírodní barvení vajec je velmi oblíbené, vyzkoušeli jsme s dětmi, které barvy a suroviny skutečně fungují. A pokud máte chuť a náladu, pojďte si společně s námi namalovat na vajíčka třeba zamilovaný pár. Děti zase ocení postavy z oblíbeného filmu.


Přírodně barvená vajíčka


Mají hned několik výhod. Barvy jsou přírodní, některé suroviny potřebné k výrobě máte běžně doma a kromě toho vám pak budou i hezky vonět.

Základ je používat k barvení vždy bílá vejce. Na hnědých vám barva tolik nevynikne a dostanete hodně tmavé odstíny. I když někomu to naopak vyhovuje! Barvit lze vejce jak za studena (uvaříte předem), tak za tepla, kdy je vaříte přímo v barevném rozvaru. My jsme použili barvení za studena, děti bavilo koukat na proces barvení a chodily je kontrolovat O:-). 

Vejce jsme klasicky uvařili natvrdo. Poté nechali úplně vychladnout a jemně omyli v jarové vodě, abychom je odmastili. Mezitím je nutné připravit si barvy. Těch dosáhnete vždy smícháním suroviny s vodou a vařením cca 15 – 30 minut. Poté nechte zcela vychladnout (aby vám vejce nepopraskala), přeceďte a přidejte do barvy 2 lžíce octa. Různou intenzitu barvy dostanete jinou délkou barvení. V prvním sloupci na předchozím obrázku vidíte barvení cca hodinu, v druhém pak přes noc v lednici.




  • Borůvky (modrofialová barva) – použili jsme cca půl sáčku mražených borůvek na 500ml vody. Vejce barvená chvíli nám připadají mnohem lepší, přes noc se na vajíčku usadily zbytky dužiny borůvek a vajíčko bylo více flekaté (i když barva byla sytější).
  • Černý čaj (hnědá barva) – na 500ml vody potřebujete cca 3 sáčky černého čaje. Louhování přes noc vykouzlilo skutečně sytou oranžovohnědou barvu.
  • Kurkuma (žlutá barva) – tohle orientální koření skutečně funguje. Na 500ml vody budete potřebovat cca 2 – 3 lžíce kurkumy a přes noc dostanete sytě žlutou barvu. I když pozor, koření se na dně misky usazuje a na vajíčku pak zůstává, proto se někdy doporučuje vařit ho i za tepla. Pak vejce před vařením opět omyjte / odmastěte.



  • Červená řepa (růžová barva) – cca jedna malá řepa na 500ml. Přestože by měla být barva růžová, nám vyšla spíš světlejší růžovo hnědá. 
  • Cibule (červená/oranžová barva) – cibule je jistota a používá se po generace. Na 500ml budete potřebovat cca 10 slupek z cibule (můžete přidat i červenou cibuli – pak bude barva červenější). Zde se hodně často barví i za tepla, kdy je vejce umístěné v síťce např. s rostlinkou, která udělá krásný obtisk.



  • Špenát (zelená barva) – špenát je trochu oříšek, přestože jsme použili cca půl balení mraženého špenátu, stejně není barva dostatečně výrazná. Můžete proto vyzkoušet také např. petrželovou nať nebo kopřivy. 
  • Červené zelí (modrá barva) – vedle cibule je tohle sázka na jistotu. Zelí vykouzlí krásně sytou modrou barvu, která držela ze všech nejlépe.

Malovaná vajíčka


Pokud se vám nechce barvit s vajíčky, můžete je velmi jednoduše malovat fixou (já použila fixy na textil nebo akrylové fixy, zkrátka musí být permanentní :-)). A efekt bude více než skvělý. Co takhle vykouzlit zamilovaný pár? Stačí na jedno vajíčko přilepit (tavnou pistolí nebo izolepou) věnec z kvítí a na druhé slušivou čepičku z papíru. Můžete ale malovat i zvířátka, např. ty, co jsme dělali před 2 lety ZDE.




A pokud máte trochu více času a odhodlání, děti jistě ocení např. oblíbené postavy ze seriálů a filmů. Co třeba udělat kouzelnickou partu z Bradavic? Harry Potter a Lord Voldemort vás nebudou stát víc, jak 15 minut času. 




SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig