pátek 10. září 2021

OOTD // Džínový speciál

 


Džíny forever. Asi neznám nikoho, kdo by alespoň jedny neměl doma. Univerzální kalhoty, které můžeme vzít do práce, s dětmi na hřiště, do města, na výlet nebo i večer na rande :-). Historie tohoto módního kousku sahá až do 50. let 19. století, kdy se německý obchodník Levi Strauss přestěhoval do Ameriky a přišel s nápadem vyrábět ze stanové látky praktické pracovní kalhoty pro zlatokopy. V roce 1873 si nechal tuto svou ideu patentovat spolu s krejčím Jacobem Davisem a daly vzniknout nesmrtelnému módnímu hitu, bez kterého si to už dnes nedovedeme představit :-). 

Připravila jsem si pro vás článek s takovým malým džínovým přehledem. Jaké typy těchto kalhot jsou, jaké vybrat, když máte např. širší boky nebo chlapeckou postavu, to vše doplněné o konkrétní příklady z F&F, se kterým již několikátý rok spolupracuju a kde mají skutečně velký výběr. Najdete tu velikosti od 34 do 52 a různé střihy, od bootcut jeans až po klasické skinny. A jak se od sebe liší? Níže uvádím přehled, abyste už nikdy netápali :-).


Skinny versus slim jeans

Z názvu by člověk řekl, zde je to jedno a to samé. Skinny džíny jsou charakteristické tím, že obepínají celou délku nohou a jsou vyrobené ze strečového denimu. Dokáží opticky zeštíhlit a vytvarovat postavu. Kombinovat je můžete na milion způsobů a čím jsou tmavší, tím lépe schovají různé nedokonalosti postavy. Pokud zvolíte vyšší pas (jako já na fotce), můžete si k nim vzít i kratší top a hezky zakryjí velkou část bříška. Moje babička by měla radost, že mi nebude "zima na ledviny", já oceňuju, že schovám pozůstatek po dětech, který v této oblasti mám :-D.



V F&F mají několik druhů skinny jeans:

  • Contour - jedny z nejpohodlnějších džínů ever, hodně strečové a opravdu vydrží a vy v nich také
  • Jegging - údajně nejprodávanější a nejoblíbenější džíny v F&F, představují skvělý kompromis - vypadají jako džíny, pohodlné jsou jako legíny (nemají boční kapsy)
  • Push up- modré a šedé vidíte na fotce níže, obojí jsou skvělé a hrozně ráda je nosím třeba s dětmi, protože jsou extra pohodlné, mají vyšší pas a moc hezky sedí hlavně zadní části těla :-)
U všech typů pak mají ještě na výběr mezi výškou pasu low rise (v podstatě bokovky), mid rise (lehce zvýšený pas, nejpopulárnější a já je mám na sobě v modré barvě s béžovým sakem) a high rise (vysoký pas jako na fotce výše ty černé skinny) a viděla jsem i ultra high rise. Pokud máte postavu typu jablko, vždy volte džíny s vyšším pasem.



Jestli máte spíše chlapeckou postavu, jako já (tzn. širší pas a úzké boky), zkuste do kalhot zastrčit tričko a trochu "nakasat", už to ani jinak nenosím a více tím zdůrazním boky a odpoutám pozornost od pasu :-). Zároveň jsou pro nás super i mom džíny nebo boyfriendy.




Slim džíny jsou vlastně takové širší skinny. Mají nižší sed a nejsou tolik upnuté po celé délce (mají širší střih na bocích a stehnech), někdy se jim říká "cigaretové". V F&F mají jedny super ve tmavě šedé barvě, ale neměli zrovna moji velikost (byly mi větší v pase), tak pro představu alespoň foto z kabinky :-). Svetřík je taky z nové kolekce.



Flared a bootcut jeans

Klasické zvonáče, které řada z nás nosila v dětství, se vrací zpět. Co jsem si tak všimla, tak hodně lidí je k nim zbytečně skeptických. Přitom se bavíme o jednom z nejlíp padnoucích střihů vůbec. Zatímco flared jsou celkově širší od stehen dolů, bootcut džíny jsou nahoře upnutější a rozšiřují se až pod koleny. Kopírují postavu přesně v místech, kde je potřeba, ale přitom jsou dostatečně pohodlné. Přidají křivky chlapecké postavě a naopak dokáží opticky vyvážit široké boky nebo výrazný hrudník O:-). Navíc s podpatky vám prodlouží nohy do nebes. 




A nebojte se je někdy i střihnout O:-). Tyhle světle modré jsem si koupila v létě ve slevě za tak nízkou cenu, že mi nebylo líto trochu si je upravit a šmiknout. Na výlety k teniskám jsem je pak nosila úplně nejradši..



Mom jeans

Své jméno dostaly podle toho, že tento střih byl hodně oblíbený u maminek, které se potřebovaly během zařizování mateřských povinností cítit hlavně pohodlně. Rovný střih se od kolen dolů zužuje, vyniká vyšším pasem a celkově svědčí ženským křivkám.


Straight jeans

Skvělý střih v podobě rovných nohavic je pro všechny typy postav a dá se dobře kombinovat. Jsou natolik nadčasové, že z módy snad nikdy nevyjdou. Vyplatí se do nich tedy investovat a mít je v šatníku na věky věků :-).

Boyfriend jeans

Mají snížený sed, volnější střih a nosí se často se zahnutými nohavicemi nad kotníky. Dříve je v F&F měli taky, teď jsem na ně zatím nenarazila. Každopádně po nich sáhněte, pokud máte postavu typu hrušky, tj. úzký pas a širší boky (a stejně vám budou slušet i straight jeans).

Fanoušci rapu a hip hopu pak nedají dopustit na tzv. baggy jeans. Džíny, které vypadají, že jsou vám tak minimálně o dvě čísla větší, mají "spadlý" sed skoro u kolen a opticky zkracují nohy.




A jako bonus, převážná část celé F&F DENIM kolekce je sustainable, tzn. najdete tu produkty ze 100% bavlny, ze 100% organické bavlny, z recyklovaných materiálů a celá kolekce je vyráběna technologií, která je šetrnější vůči životnímu prostředí (nižší spotřeba vody, energie a chemikálií, zvlášť při barvení). Jednotlivé produkty jsou označené a info týkající se sustainability je na nich viditelně uvedené.

Který střih je váš nej? :-) Pokud se potřebujete ještě zásobit, pak vězte, že do 14.9. ještě probíhají v F&F 20% slevy na celou denim kolekci. Věřím, že si vyberete, mají totiž velikosti skutečně pro každou z nás.


Lucka 






SHARE:

1 komentář

  1. krásné, teplé a stylové! takové by mělo být oblečení na zimní období :)

    Dámské kabáty jsou mimořádně univerzální a skvěle se hodí pro ležérní i elegantní styling. V MOHITO najdete široký výběr kabátů v různých vzorech a barvách.https://www.mohito.com/cz/cz/obleceni/bundy-kabaty/kabaty

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig