sobota 20. listopadu 2021

7 vánočních tradic, na které se s dětmi moc těšíme



Adventní čas doma milujeme. To období, kdy jsou už ve vzduchu cítit Vánoce, ale ještě je chvíli čas nasávat kouzelnou atmosféru, ládovat se perníčky a rohlíčky (které po Vánocích už nikomu nejedou :-D), v autě pouštět koledy na plný pecky, tancovat o víkendových ránech v pyžamech po kuchyni nebo trávit večery ve společnosti milionů světýlek a svíček :-). 

Za těch pár let, co jsme si rodina, jsme si stihli vytvořit pár vlastních tradic, na které se každý rok těšíme. Některé jsou poměrně nové, jiné klasické, jaké známe z dětství. Dnešní článek bych tak ráda pojala jako tipy, co vše můžete / můžeme s dětmi o adventu dělat :-).

1. Vyrobte si vánoční ozdoby či dekorace 




Ozdůbky z dřevěných špachtlí jsme s dětmi dělali minulý rok a byl to prima program na adventní odpoledne. Je to jednoduché a na stromečku vypadají moc hezky :-).

Co budete potřebovat?

  • dřevěné špachtle (přírodní nebo už nabarvené)
  • temperové barvy, štětce
  • univerzální lepidlo
  • nůžky
  • barevné papíry, chlupaté drátky, různé samolepky, knoflíky apod.
  • provázek na zavěšení



Jak na to?

Sestřihněte si opatrně špachtle do požadované délky a slepte lepidlem k sobě. Poté barvěte temperami a nechte zaschnout. Nakonec nalepte drobné ozdoby.

Nezapomeňte taky na přilepení konců provázku na zavěšení – u stromečku jsou přilepeny mezi papírovou hvězdou a špachtlí, u vojáčka mezi dvěma špachtlemi na hlavě, u sněhuláka pak z druhé strany špachtle.




Už třetí rok taky budeme dělat papírové vánoční hvězdy ze svačinových sáčků. Jak na to najdete ve článku ZDE.  A kromě nich jsou tam i kouzelné vánoční ozdoby z dřevěných korálků. Ty mám taky strašně ráda. 




2. Pyžamová párty

Tohle už je taky tradice posledních let - vánoční pyžámka! Kupuju pro děti každý rok v F&F, kde mají vždy skvělý výběr. Letos to vyhrálo proužkované se sobíkem a jedno s vánočním vzorem. Ale neodolala jsem i já, přestože tedy z minulého roku jedno už mám (to unosím, protože v něm někdy zůstanu až do večera, že :-D). Tatínkovi jsem vzala vánoční červené tričko s motivem Santy v bydlíku, boží!!






A mají samozřejmě i vánoční svetry, trička a oblečení na slavnostní příležitosti, jakými vánoční svátky rozhodně jsou. Mrkněte, ale pospěšte, velikosti vždy rychle mizí O:-).




3. Vánoční odpočítávání

Pamatujete na tyto papírové řetězy našeho dětství? Jsou strašně jednoduché, zvládnou je i opravdu malé děti a v tomto podání si díky nim můžete spolu s dětmi odpočítávat, resp. odstřihávat dny do Vánoc. Ty naše to minulý rok opravdu moc bavilo, každý den se nemohly dočkat, až zase odstřihnou kroužek a přiblíží se tak Ježíškovi. 





Co budete potřebovat:
  • barevné a bílé papíry
  • nůžky
  • fixu
  • lepidlo na papír
  • drobnosti jako umělá očka, bambulky na nos, květinu na klobouk, vatu na vousy Mikuláše a další dle vaší fantazie



Jak na to?

Naměřte si na barevném či bílém papíru stejnou velikost proužků a rozstříhejte je. Poté postupně slepujte, každý další kroužek musíte provléct tím předchozím. My jsme jich vytvořili přesně 24 (každý jsme očíslovali pomocí fixy) a jeden navíc, na který jsme namalovali/přilepili obličej Mikuláše/Santy, sněhuláka a soba. Poté stačí jen každý den odstřihnout jeden kroužek. 




4. Pozor, přijde Mikuláš

Minulý rok u nás bohužel nebyl, protože covid. Uvidíme, jak to tedy bude letos. Každopádně mám pro děti nachystané textilní sáčky z biobavlny s motivem Mikuláše, anděla a čerta, které se opravdu moc povedly. Dávám je tu i jako tip pro vás :-). Naplním je ovocem a dobrotami z Lepšího složení, kde pro vás budu mít v neděli i slevový kód! A samozřejmě nebude chybět ani nějaká ta čokoládka či malá hračka a rozhodně i 3 brambory :-D. 

5. Vánoční čtení

Čteme rádi, čteme celý rok. A Vánoce nejsou výjimkou. Minulý rok se nám moc líbila knížka Ježíšek, tradicí je už Sněhová královna a Louskáček a letos jsem přikoupila i Sněhovou sestřičku - dojemný příběh o ztrátě sestřičky, naleznutí kamarádky, o smutku, radosti a kouzlu Vánoc (hádám i uroním slzičku O:-)). Obrázková knížka Co se děje o Vánocích nás taky bavila (jen pozor, na jednom obrázku je maminka balící dárky). A letošní druhou novinkou bude i knížka vánočních příběhů od Disney.
 


6. A je tu vánoční skřítek!

Nissedor v Dánsku, Elf on the shelf ve Velké Británii nebo Olafa v Norsku. Malý skřítek, který o adventním čase navštíví vaši domácnost a buď pomáhá Santovi s dárky nebo tak trošku zlobí a pošťuchuje děti tím, že tropí různé vylomeniny – tu obmotá stromek toaletním papírem, tu rozsype mouku, udělá si v obývacím pokoji diskotéku apod.




Děti z něj byly minulý rok úplně paf a Nelča už netrpělivě vyhlíží, kdy nás zase navštíví! Přišel dveřmi ve zdi, které jsem vyráběla, no letos jsem je už koupila na Amazonu O:-D. Stejně tak minulý rok jsme měli toho severského, s vousem, letos u nás bude řádit ten anglický. Mimo jiné proto, že jsme byli v září v Londýně. Sice by měl přiletět, ale dost možná přijde zase dveřmi :-D. No co, tradice si děláme vlastní a s láskou :-). 

A zde přidávám i nějakou tu inspiraci z Pinterestu na jeho vylomeniny :-). 



7. Adventní kalendáře

Máme už několikátý rok ty klasické, textilní od Fabelab. Letos jsem dokoupila ještě jeden, aby měli každý svůj vlastní. A co dovnitř? Já nejradši rozděluji detektivní puzzle, které děti postupně během adventu skládají, dále drobnosti jako tetovačky, samolepky, modelínu, barevné tablety do vany, magnetky, lego nebo jiné stavebnice, pro Neli sponky a gumičky. A samozřejmě je i nějaká ta čokoláda nebo perníček. A letos budu dělat ještě jeden společný rodinný, ukážu brzy O:-)



Vytvořit kalendář ale můžete i pro dospělé. Já použila svíčky, které si pak můžete společně každý den zapálit a využít tuto atmosféru třeba k povídání / čtení. A pokud je nestačíte všechny vypálit do Vánoc, nevadí. Využijete je pak i po svátcích.




A chybět samozřejmě nebude ani vánoční cukroví, koledy (české i anglické O:-)), vaječňák, Láska nebeská, filmové večery s Harry Potterem, rozkrojení jablíčka, vánoční trhy (pokud budou), návštěva betlému v kostele...


Na jaké tradice se s dětmi těšíte vy??

Lucka













SHARE:

7 komentářů

  1. Krásný článek a pěkné tradice.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkujeme za krásnou inspiraci na advent! 🎅🏻 Určo něco zkusíme!

    OdpovědětVymazat
  3. Dámské dlouhé svetry jsou na podzim a v zimě velmi oblíbené. V teplejších ročních obdobích naopak dobře poslouží jako lehký přehoz, zejména večer. V tomto typu svetru vám bude velmi teplo a příjemně. V MOHITO najdete široký výběr módních svetrů s knoflíky, bez knoflíků a s kapucí. Určitě si vyberete ten správný model. Nejste si jisti, jak tento typ svetru stylizovat? Dlouhý svetr vypadá skvěle s džíny na míru a bavlněným tričkem. Kombinujte je s midi nebo mini sukní a módní halenkou.

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig